Hrana i piće

Konzumirajte pravu hranu u pravo vrijeme

Konzumirajte pravu hranu u pravo vrijeme
Foto: Ilustracija | Konzumirajte pravu hranu u pravo vrijeme

Priroda nam je dala raznovrsne namirnice tokom čitave godine, a na nama je da to iskoristimo što je najbolje moguće. Nekada su se određene namirnice jele samo u određeno doba godine.

Samo zato što nam tehnologija omogućava uzgoj narandži usred zime, to ne znači da ih tada treba da jedemo. Glavni nedostatak konzumiranja umjetno uzgojenih namirnica je štetnost za zdravlje. Ni ne čudi da se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji pate od alergija na različite vrste hrane, pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Prema brojnim istraživanjima, konzumiranje prave hrane u pravo vrijeme je prvi korak prema usvajanju zdravih životnih navika.

Osim što je štetno za zdravlje, konzumiranje umjetno uzgojenih namirnica neće pomoći ni kućnom budžetu, ali ni očuvanju prirode.

NAJBOLJE POVRĆE

Kupus

Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Možemo ga jesti sirovog ili kuvanog, ali se dužim kuvanjem značajno smanjuje vrijednost nutritivnih tvari.

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masti i veoma malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor tiamina, niacina i pantotenske kiselina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra i mangana. Tikvice nisu intenzivnog okusa, slažu se s gotovo svim namirnicama i jednostavne su za pripremu.

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i veoms malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina A, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalijuma.

Mahune

Sadrže malo natrijuma i veoma malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune možete pripremati na razne načine, kao salatu, supu ili variva.

Kukuruz

Kukuruz je sada najzdraviji i najpristupačniji. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, fosfora, vitamina C i magnezijuma.

Patlidžani

Sadrže veoma malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C, K, tiamina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Patlidžani su ukusni, hranjivi i jednostavni za pripremu.

NAJBOLJE VOĆE

Jabuke

Sadrže veoma malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Jabuke su ukusne same po sebi, ali ih možete koristiti u pripremi raznih jela.

Kruške

Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su zahvalne u pripremi deserta jer se slažu sa gotovo svim vrstama voća i začina.

Šljive

Sadrže veoma malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, odličan su izvor vitamina C. Šljive su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka. Odlično se slažu uz zobene pahuljice i cimet.

Lješnjaci

Sadrže veoma malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina E i bakra, a odličan izvor mangana. Lješnjaci će popraviti okus svakom jelu.

Orasi

Dobar su izvor bakra, a odličan izvor mangana. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije