Hrana i piće

Kozji sir sa Laništa stigao i do Dubaija

Kozji sir sa Laništa stigao i do Dubaija
Foto: N.N. | Kozji sir sa Laništa stigao i do Dubaija
Zlatan Čekić

KLJUČ - Već dugi niz godina Šaćira Delić proizvodi kozji sir vrhunskog kvaliteta, a zbog te mliječne delicije imanje na planinskom prevoju Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca, gdje živi sa suprugom Hasanom, postalo je nadaleko poznato.

Delićeva kaže kako posao cvjeta i da kozji sir proizvodi po tradicionalnoj recepturi uz određene tajne koje ne želi da otkrije.

"Najveća tajna je u mlijeku, jer ono treba da bude kvalitetno, a da bi se to postiglo, koze treba da budu zdrave i uhranjene. Prokuha se mlijeko i potom dodaju određeni začini i drugi potrebni sastojci. Potom se iscijedi u kalupe. Kada se stvrdne, tada se presuje i stavlja na police, gdje treba da odstoji određeno vrijeme", objašnjava ona. Kaže kako niko ko je probao njen sir nije ostao ravnodušan i da mušterije zbog toga specijalno dolaze iz udaljenih krajeva.

"Neki dan došao je jedan ugledni doktor iz Beograda koji je čuo za moj sir i kupio je odmah dvadeset komada. Svuda su stigli moji proizvodi, pa čak i do Dubaija", kaže Delićeva za "Nezavisne".

Dodaje kako ona i suprug trenutno drže stado koje broji stotinu koza te ističe kako bi posao sigurno proširili da su u mlađim godinama.

"Posla uvijek ima za onoga ko hoće i želi raditi. Koze se isplati držati jer su, u poređenju s ostalom stokom, troškovi manji, a zarada prilično dobra. Jedna koza u sezoni može dati 300 litara mlijeka, a litar kozjeg mlijeka je tri marke, dok je kilogram sira 25 maraka. Ako tu dodamo i prodaju jaradi, lako je izračunati kako se godišnje može pristojno zaraditi", objašnjava ona.

Dodaje kako je uslov svemu da se zasuču rukavi.

Iako već u poznim godinama, supružnici najveći dio dana provode u radu, te imaju i zasade različitih povrtarskih kultura, tako da im je i prodaja povrća značajan izvor prihoda.

Vjeruju da u poljoprivredi ima budućnosti i najviše ih žalosti što mladi bježe od poljoprivrede i radije biraju život u inostranstvu nego rad i brigu o zemlji i njenim plodovima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije