Hrana i piće

Kraljevska glazura, praznična magija na keksićima

Kraljevska glazura, praznična magija na keksićima
Foto: N.N. | Kraljevska glazura, praznična magija na keksićima

Iako volimo praviti i konzumirati tradicionalne praznične kolače, nekada želimo spremiti i neke estetski zahtjevnije i zanimljivije keksiće. A jedni od takvih keksića su i oni slatki prhki s limunom i vanilijom koji se tope u ustima, a ukrašeni su najfinijom kraljevskom glazurom - royal icing šećernom glazurom.

Ova glazura priprema se od svježih bjelanjaka, šećera u prahu i nekoliko kapi limuna - krajnje jednostavno. Rezultat je bogata, gusta i sjajna glazura koja se koristi za dekorisanje torti, kolača, ali ponajviše, u praznično doba godine, keksića. U raznovrsnim bojama te s iscrtanim detaljima ili dodatkom jestivih dugmića i perlica, ovi keksići oduševljavaju i izgledom i ukusom.

Recept za keksiće

Sastojci

1 jaje

60 g šećera

60 g maslaca

prstohvat soli

vanilin šećer

190 g glatkog brašna

pola praška za pecivo

korica limuna (po želji)

Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Kada se tijesto ohladilo, uključite rernu da se grije na 175 stepeni, a dok se rerna zagrijava, pospite radnu površinu sa malo glatkog brašna i valjkom razvucite tijesto na debljinu oko pet mm. Izrežite tijesto kalupima u obliku koji želite (pahuljice, jelke, zvijezde, Djeda Mraza, Snješka Bijelića, sobove) te ih poslažite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom. Keksiće pecite 10 minuta i vodite računa da ne potamne, a kada su pečeni, ostavite ih da se ohlade.

Kraljevska glazura

Sastojci:

150-200 g šećera u prahu

1 bjelanjak

malo limunovog soka

jestive boje

Priprema:

Viljuškom umutite bjelanjak te mu dodajte dio šećera u prahu, iscijedite pola limuna te dodajte u smjesu (u limunovom soku ne smije biti košpica ni komadića limuna). Dodajte po potrebi još šećera, smjesa bi trebalo da bude gustoće čvrste glazure od šećera, tekuća, ali da ne curi. Smjesu u ovoj fazi podijelite na tri dijela. Jedan dio te gušće smjese stavite  u vrećicu za crtanje po keksima, ona će služiti za ocrtavanje rubova.

Ostatak kraljevske glazure podijelite na dva dijela. Jedan dio razrijedite sa nekoliko kapi limunovog soka i takođe stavite u vrećicu, tom smjesom ćete popunjavati ili bojiti unutrašnjost keksića. U posljednji dio stavite jestivu boju, ako je ta boja tekuća, treba dodati nekoliko kapi, a ako je u prahu, treba je dodati smjesi i razrijediti s nekoliko kapi limunovog soka. Sada gušćom smjesom ocrtajte rub keksića, a rjeđom popunite tanko unutrašnjost.

Za ove keksiće možete koristiti crvenu, bijelu ili zelenu boje, kako bi bili u divnim prazničnim tonovima. Za kraj, kada se royal icing, odnosno kraljevska glazura osuši, možete ih dodatno ukrasiti bombonama, čokoladicama... Dajte mašti na volju i uživajte u ukusu i izgledu keksića koje ste sami spremili za praznične dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije