Hrana i piće

Krem supa od bundeve, kraljica jesenje ishrane

Krem supa od bundeve, kraljica jesenje ishrane
Foto: Freepik | Krem supa od bundeve, kraljica jesenje ishrane

Prve asocijacije na jesen svakako su šuškanje lišća pod nogama i hladniji kišni dani, ali ovaj period godine prepoznatljiv je i po namirnicama karakterističnim za samu sezonu, od kojih je bundeva apsolutna kaljica.

Iako je porijeklom iz Amerike, riječ je o jednoj od najrasprostranjenijih biljaka na svijetu, čiji je plod vrlo brzo postao sastavna namirnica brojnih tradicionalnih jela.

Ljubitelji tradicionalnih i okrepljujućih okusa na bundevu gledaju kao na kvalitetnu namirnicu koja se vrlo lako može uklopiti u razna jela, od onih slanih, pa sve do slatkih deserata. Jedno od najpopularnijih jela od bundeve definitivno je krem supa, koja svojim okusom zadovoljava i ona najzahtjevnija, istančana nepca.

Recept

Sastojci:

500 g bundeve

velika kašika maslaca ili maslinovog ulja

1,5 litara temeljca (mesnog ili povrtnog)

1 luk

1 dl slatke pavlake

začini po želji (so, biber, slatka paprika, muškatni oraščić, čili)

Priprema:

Bundevu ogulite i narežite na sitne komadiće. Košpice iz unutrašnosti bundeve ostavite, kasnije ih možete prepeći te poslužiti s krem supom kao hrskavi dodatak ili ih koristiti kao zdraviju verziju grickalica. Zatim na maslacu ili ulju prepržite sitno narezani luk, dok ne poprimi zlatnu boju, a onda mu dodajte komadiće bundeve. Bundevu začinite s malo soli, slatke paprike i drugim začinima te sve zajedno dinstajte oko dvije minute. Dodajte temeljac te kuvajte dok bundeva potpuno ne omekša. Kad je mekana, štapnim mikserom je izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, pa dodajte pavlaku i pustite da supa prokuva. Ovaj je recept odličan za one dane kad nemate vremena za puno kuvanja, a želite kvalitetan i ukusan obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije