Hrana i piće

Kusturičin glumac majstor za stara jela

Kusturičin glumac majstor za stara jela
Foto: N.N. | Kusturičin glumac majstor za stara jela

​TREBINJE - Konjičanin s trebinjskom adresom Aleksandar Sarić Sara u Trebinju je poznat kao predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "4+", kao i po čuvenom liku provodadžije kojeg je glumio u filmu Emira Kusturice "Na mliječnom putu", ali je još malo poznato da on sprema najbolje hercegovačke zaboravljene specijalitete, za koje se u Trebinju pišu narudžbe unaprijed.

"To radim tek pomalo i zasad je, moglo bi se reći, sve još na ideji, iako imam poziva sa svih strana da ljudima spremam slave i različita druga veselja s tradicionalnim jelima, pa, da ne budem neskroman, kome god sam to radio - dobio sam pohvale", kaže Sara, kojeg šira javnost zna kao glumca naturščika iz Kusturičinog filma.

U njegovoj je kući, međutim, prava radna atmosfera, koja se zbog njegove skromnosti ne može na prvi pogled ni zamisliti. Djeca, kojih ima četvoro, zadužena su za pečenje ispod sača i kuvanje čorbe na ognjištu, na verigama, supruga drvenom oklagijom razvija pite, pravi nadjeve i mota sarme, a Sara je zadužen za one gurmanse specijalitete od mesa.

"Mene je otac davno naučio praviti sač, po staroj recepturi iz starog zavičaja, odnosno s Boračkog jezera, gdje se tačno zna omjer sastojaka i mesa u saču, ali i drveta čiji se žar koristi za sač, jer je svaki detalj potrebno znati da se zadrži sočnost. Za to možda treba imati i ruku, jer su svi moji porodično kuvari i konobari", priča nam Sara.

Sarići, osim starih jela, napravljenih od domaćeg mesa, koje nabavljaju od trebinjskih mesara po preporuci, jela prave od sopstvenog povrća, prave i svoje sireve po staroj recepturi, a mlijeko nabavljaju sa Zelengore. Kod njih se mogu naći i dimljeni sirci, koji se kasnije stavljaju u marinade od vina, pa se nakon određenog vremena prebacuju u maslinovo ulje.

Kažu da ništa oni izmišljaju, već koriste samo ono što su im dale blagodeti hercegovačke prirode, tako da prave i sopstveno vino, ali i domaće sokove, uglavnom od hercegovačkog ljekovitog bilja, pelina, mente, zove, ruže, a što je najvažnije - u tom poslu jako uživaju.

"Važno je da je sve domaći proizvod, domaća receptura, pa je i posuđe u kojem spremamo od prirodnih materijala, to su zemljane i drvene posude. Veoma je važna i mašta, kojom se naizgled obična jela mogu učiniti neobičnim i za oko još primamljivijim. Tako sam na primjer napravio slanu tortu za rođendan Stribora Kusturice, Emirovog sina, tako što je na podlozi od mladog sira bilo suvo meso s maslinama", rekao je Sara za "Nezavisne".

Cjelokupna zamisao njegovih gurmanskih specijaliteta zasad je još u začetku, jer, kako kaže, ovo je daleko od ugostiteljske ponude, ali kada bi imao dovoljno početnog kapitala, mogao bi razviti pravi porodični biznis, u kome bi u budućnosti mogli naći zaposlenje svi članovi njegove brojne porodice.

 

Konsultacije s iskusnim ugostiteljima

Sarići kažu da ništa ne prepuštaju slučaju pa se o svojim kulinarskim poslovima redovno konsultuju s rođacima koji su život proveli u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

"Stalno sam u kontaktima s Mladenom Sarićem, penzionisanim ugostiteljem i profesorom Ugostiteljske škole u Višegradu, kao i Milom Sarićem, penzionisanim profesionalnim kuvarom iz Trebinja, koji me redovno savjetuju o stvarima u koje još nisam siguran", kaže Aleksandar Sarić Sara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije