Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili

Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili
Foto: Pixabay | Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili
N.N.

Različite vrste alkohola izazivaju različite reakcije i simptome, pa tome treba prilagoditi i izbor namirnica. Kod mamurluka od piva pomoći će šoljica do dvije čaja.

Vjerovali ili ne, mamurluk možete liječiti i bananom, ili indijskim oraščićima, pa i tabletom protiv alergije, ali sve zavisi i od toga šta ste pili.

Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lijek, tvrdi nutricionistkinja Shere Cox. Evo koje je savjete dala za one koji pretjeraju s alkoholom, zavisno od toga šta su pili.

Bijelo vino

Previše vina uopšte izaziva upalu, zbog čega bijela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krv kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora. 

Banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretičkog učinka alkohola, tvrdi Cox. 

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu podstaknuti da tijelo počne oslobađati histamin, te izazvati simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski oraščići povisiće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome alergijske reakcije.

Dobar izbor može biti i čaša mlake vode s kašikom meda, koja će vratiti izgubljeni šećer. 

Džin-tonik

Čaša vode s malo naribanog đumbira smiriće želudac iziritiran pretjeranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadržava fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Pivo

Pivopije se od mamurluka brže mogu izliječiti doručkom koji sadržava jaja i avokado. Jaja su bogata bjelančevinama i vitaminom B, što pomaže detoksu organizma, jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola u organizmu. Popijte i šoljicu do dvije jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira. Preostaje vam samo razmisliti kako "izliječiti" pivski stomak...

Šampanjac 

Lepršavi mjehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da se lako prevariti. Glavobolje mogu biti epske, jer se upravo zahvaljujući tim mjehurićima alkohol bolje apsorbuje u organizmu.

Najbolji lijek: koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa djeluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Jabukovo vino 

Voćno vino kod mnogih može izazvati nadutost želuca. Prva pomoć može biti šoljica tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomjestili izgubljeni šećer i smirili želudac. 

Ako sve ovo ne pomogne, popijte šoljicu pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, te da vam se popravi raspoloženje.  

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije