Hrana i piće

Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili

Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili
Foto: Pixabay | Liječite mamurluk hranom na osnovu onoga što ste pili

Različite vrste alkohola izazivaju različite reakcije i simptome, pa tome treba prilagoditi i izbor namirnica. Kod mamurluka od piva pomoći će šoljica do dvije čaja.

Vjerovali ili ne, mamurluk možete liječiti i bananom, ili indijskim oraščićima, pa i tabletom protiv alergije, ali sve zavisi i od toga šta ste pili.

Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lijek, tvrdi nutricionistkinja Shere Cox. Evo koje je savjete dala za one koji pretjeraju s alkoholom, zavisno od toga šta su pili.

Bijelo vino

Previše vina uopšte izaziva upalu, zbog čega bijela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krv kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora. 

Banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretičkog učinka alkohola, tvrdi Cox. 

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu podstaknuti da tijelo počne oslobađati histamin, te izazvati simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski oraščići povisiće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome alergijske reakcije.

Dobar izbor može biti i čaša mlake vode s kašikom meda, koja će vratiti izgubljeni šećer. 

Džin-tonik

Čaša vode s malo naribanog đumbira smiriće želudac iziritiran pretjeranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadržava fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Pivo

Pivopije se od mamurluka brže mogu izliječiti doručkom koji sadržava jaja i avokado. Jaja su bogata bjelančevinama i vitaminom B, što pomaže detoksu organizma, jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola u organizmu. Popijte i šoljicu do dvije jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira. Preostaje vam samo razmisliti kako "izliječiti" pivski stomak...

Šampanjac 

Lepršavi mjehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da se lako prevariti. Glavobolje mogu biti epske, jer se upravo zahvaljujući tim mjehurićima alkohol bolje apsorbuje u organizmu.

Najbolji lijek: koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa djeluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Jabukovo vino 

Voćno vino kod mnogih može izazvati nadutost želuca. Prva pomoć može biti šoljica tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomjestili izgubljeni šećer i smirili želudac. 

Ako sve ovo ne pomogne, popijte šoljicu pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, te da vam se popravi raspoloženje.  

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije