Hrana i piće

Likeri od ljekovitih biljaka koji bude sva čula

Likeri od ljekovitih biljaka koji bude sva čula
Foto: N.N. | Likeri od ljekovitih biljaka koji bude sva čula

Kada neko spomene žalfiju, majčinu dušicu ili kadulju, prva pomisao je na čajeve, no mladi Trebinjac Mitar Todorović od ovih sastojaka proizvodi likere, čime je dobio titulu najvećeg proizvođača likera od ljekovitog bilja u istočnoj Hercegovini.

Za ovakav poduhvat se odlučio jer nije mogao da nađe posao u struci, a nije želio ni da čeka skrštenih ruku da mu neko da posao, već ga je stvorio sam.

"Prvo sam, kao i većina proizvođača alkoholnih pića u Hercegovini, krenuo s rakijom i vinom iz sopstvenog vinograda, a onda sam, s obzirom na to da je upravo Trebinje postojbina najčuvenijeg ljekovitog bilja, došao na ideju da proizvodim likere", počeo je svoju priču Mitar.

Najprije je proizvodio liker od višnje i liker od oraha, koji se od davnina proizvode i u najsjevernijim krajevima Hercegovine, a onda je asortiman proširio i na čuvenu hercegovačku kadulju, koja danas izaziva oduševljenje i budi sva čula kod onih koji ga konzumiraju.

Liker od kadulje se pokazao i svojevrsnim ljekovitim biserom, s obzirom na djelotvornost ove biljke, koja ima antibakterijsko i umirujuće, a istovremeno i osvježavajuće djelovanje, kao i jačanje otpornosti organizma.

"Proces proizvodnje je standardan - uberu se cvjetovi kadulje, poput višnje ili oraha, i zajedno sa šećerom stave da odstoje 40 dana na jakom suncu u tegli, gdje se usljed djelovanja Sunčeve svjetlosti odvija određeni proces, nakon čega se stvori sirup posebnog ukusa, boje i mirisa, koji se na kraju pomiješa s jedinstvenom bazom svih likera od domaće lozovače", ispričao je Mitar.

Osim kadulje, proizvodi i likere od majčine dušice, takođe vrlo ljekovite, ali i od cvjetova ruže, te od šumskog voća, poput kupine, drenjine, kao i mediteranske biljke rogač.

Sve likere, osim rogača, kojeg nabavlja u Dalmaciji, proizvodi isključivo od domaće sirovine i to, što je najzanimljivije, iz netaknute prirode, jer žalfiju, kao i šumsko voće, bere na mjestima gdje mogu doći divljač i ljudska noga, ali ne i automobili s izduvnim gasovima.

Iako svoje likere ne pravi odavno, ovaj vrijedni Hercegovac je već toliko razvio posao da svaki poznavalac dobre kapljice u trebinjskim ugostiteljskim objektima više ne konzumira industrijske likere, već isključivo "Mitrovu rakiju", kako je kolokvijalno zovu u Trebinju.

Sve vrste Mitrove rakije su ovoga ljeta u Trebinju postale hit, naročito kadulja i menta, zbog osvježavajućeg ukusa i ljekovitog dejstva, pa Dubrovčani i Novljani, koji dolaze u Trebinje, traže gazdinstvo Todorovića radi nabavke likera, a često prima i turističke ture, od kojih je najviše Rusa i Srbijanaca, tako da Mitrova rakija odlazi u razne dijelove svijeta.

"Iz ovog razloga sam u lokalnoj turističkoj agenciji počeo prodavati svoje proizvode, a planiram ih plasirati na još nekoliko mjesta, mada se počinju prodavati i u Banjaluci i Sarajevu, zasad, doduše, pomalo i u privatnoj režiji", dodaje Mitar.

Počeo je svoje likere da izlaže i po sajmovima, u Beogradu, Sarajevu, Budvi, a sada planira da ih izveze i za Istanbul, a u planu ima i modernizaciju tehnologije i proširenje asortimana, za šta se nada i podsticajima lokalne uprave i gradonačelnika, koji, kako kaže, do sada nijednog mladog preduzetnika nije odbio.

Vukoje su pokretači trebinjskog vinarstva

Mitar Todorović ne krije zahvalnost porodici Vukoje, koja je bila pokretač proizvodnje vina, ali i drugih destilata od vinove loze, pa čak i začetnici vinskog turizma.

"Za njima su krenuli i svi drugi vinari, bilo da su u pitanju veće ili manje vinarije poput moje, pa sada i ja u svome podrumu primam goste, turiste iz Rusije, Srbije, Dubrovnika, koji i degustiraju i kupuju sve moje proizvode, čiji je rok trajanja neograničen", naglasio je Mitar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije