Hrana i piće

Limun raspucanci idealna zimska poslastica

Limun raspucanci idealna zimska poslastica
Foto: N.N. | Limun raspucanci idealna zimska poslastica

Miris svježe pečenog tijesta i toplog aromatičnog čaja, okićena novogodišnja jelka ispod koje se vješto sakrivaju pokloni... Ima li ljepših sjećanja na djetinjstvo, posebno ako su u pitanju svježi topli kolačići koje su nam nekada spremale bake i majke?

Upravo su kolači koji se pripremaju tokom prazničnih zimskih dana jedan od najlakših i najljepših načina da podijelimo porodičnu tradiciju s bližnjima u toplini svojih domova. Osim što se prostorijom, kada ih pečemo, šire čarobne mirisne note, sama izrada je zabavna za cijelu porodicu.

Jedan od kolačića koji će jednostavno i brzo oživjeti omiljene uspomene svakako su čokoladni raspucanci, od kojih će se razigrati svako nepce. Hrskavi izvana i mekani iznutra, ovi kolačići postali su hit proteklih godina, a ovih dana na društvenim mrežama može se pronaći recept koji raspucance predstavlja u žutom ruhu, popularno nazvane limun raspucanci.

Raspucanci su savršena poslastica koja je popularna tokom cijele godine, a posebno za vrijeme prazničnih dana. Osim što su jednostavni za izradu, lijepog su izgleda, pa se možete poigrati s posluživanjem, a za pravi duh praznika stavite ih u staklenu posudu s poklopcem, te oko nje omotajte ukrasnu traku.

Recept

Sastojci:

2 jaja

200 g šećera

50 g maslaca

prstohvat soli

naribana korica 1 limuna

40 ml ulja

kašičica ekstrakta vanilije

350 g brašna

1 prašak za pecivo

2 kašike soka od limuna

100 g šećera u prahu (za uvaljati)

50 g šećera kristal (za uvaljati)

 

Priprema:

Izmutite jaja sa šećerom, maslacem i uljem. Dobijenoj smjesi zatim dodajte ekstrakt vanilije, koricu  i sok limuna, te na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Kad dobijete lijepu glatku smjesu, stavite je u frižider na hlađenje. Ova smjesa treba da bude što hladnija i tvrđa, pa je dobro ostaviti je u frižideru preko noći. Kada se tijesto dovoljno ohladilo, napravite od njega kuglice veličine oraha, zatim ih prvo uvaljajte u kristal šećer, a onda u šećer u prahu. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, od 10 do 15 minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije