Hrana i piće

Ljetna poslastica: Domaći sladoled od lavande, meda i maskarpone sira

Ljetna poslastica: Domaći sladoled od lavande, meda i maskarpone sira
Foto: N.N. | Ljetna poslastica: Domaći sladoled od lavande, meda i maskarpone sira

Ovih dana većina nas uživa u različitim ukusima sladoleda - bilo da je u kornetu, na štapiću, u kutiji, da je kupovni ili onaj koji sami pravimo kod kuće.

On je djelimično ili potpuno zamrznuta poslastica koja se većinom sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja ukusa, arome, boje, mirisa i konzistencije. Osim toga, sladoled sadrži vodu i inkorporisani vazduh koji služi povećanju volumena, boljoj konzistenciji te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tokom konzumiranja.

A u moru recepata za pripravljanje sladoleda kod kuće, za ljeto koje je na pragu izdvojio se recept za sladoled od lavande, omiljene mediteranske biljke ljubičaste boje, a koja u kombinaciji s medom i maskarpone sirom čini pravu slatku bombu. Ovaj sladoled možda nećete pronaći u lokalnoj poslastičarnici, ali ga možete napraviti kod kuće, jer izrada nije komplikovana, a trud će se isplatiti.

Recept

Sastojci:

4 bjelanca

3/4 šolje šećera

2 kašike meda

1,5 šolja punomasnog mlijeka

pola šolje slatke pavlake

1 šolja maskarpone sira

2 kašike mljevene lavande

 

Priprema:

U zdjeli izmiksajte bjelanca i šećer. U šerpu sipajte mlijeko i slatku pavlaku. Dodajte i med. Kuvajte na laganoj vatri dok smjesa ne počne ključati. Uklonite s vatre, izlijte u drugu, hladnu šerpu, dodajte bjelancae, promiješajte i vratite na vatru. Kuvajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se smjesa ne počne lijepiti za kuvaču - pet do šest minuta. Uklonite s vatre i prelijte u drugu šerpu, poklopite i pustite da po šerpi teče hladna voda. Zatim u lonac dodajte i prethodno sjedinjenu lavandu i maskrapone sir pa sve promiješajte te ostavite da stoji oko 20 minuta. Smjesu izlijte u metalnu ili plastičnu posudu, poklopite i stavite u zamrzivač na minimalno dva sata, najbolje preko noći.

Istorija sladoleda

Priča o sladoledu, kako neki zapisi kazuju, počinje davno, čak u drevnoj Kini. Tada su na kraljevskim dvorovima pravili jednostavnu mješavinu leda i mlijeka i na taj način dobijali hladnu poslasticu koja se može smatrati pretečom današnjeg sladoleda. Neki drugi zapisi i legende govore da je prvi kineski recept za sladoled nastao još 3.000 godina prije nove ere i da je u Evropu stigao zahvaljujući venecijanskom istraživaču Marku Polu. Postoje predanja i o tome da su sladoled u Evropu donijeli Arapi, i to na Siciliju, a kasnije i u druge italijanske gradove. Italijani su obogatili poslasticu te u slatki snijeg dodavali voće, šećer i mlijeko. Ovo nije neobično s obzirom na to da se i danas najbolji sladoled pravi upravo u Italiji.

Jedno od vjerovanja govori i da su stari Rimljani otkrili njegove čari tako što je rimski car Neron miješao snijeg i led donesen sa planina sa voćnim sokovima. Na taj način je dobijena vodena mješavina dosta slična sladoledu koji danas volimo.

U Englesku je stigao u 17. vijeku, na jednom prijemu kralja Čarlsa Drugog, kada ga je pripremio kraljev kuvar porijeklom iz Francuske. Priča se da je poslastica doživjela uspjeh i da je to izazvalo ljubomoru kod kralja Čarlsa, koji je recept čuvao samo sa sebe. Industrijsku proizvodnju sladoleda započeli su Amerikanci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije