Hrana i piće

Mekano pecivo: Bundevaste kiflice, neodoljivi jesenji zalogaji

Mekano pecivo: Bundevaste kiflice, neodoljivi jesenji zalogaji
Foto: N.N. | Mekano pecivo: Bundevaste kiflice, neodoljivi jesenji zalogaji

Jesen kao godišnje doba lako je zavoljeti uz dekoracije u smeđoj, narandžastoj, žutoj i tamnozelenoj boji, cozy atmosferu i nezaobilazne slatke zalogaje koje ćete pripremati od namirnica karakterističnih za ovo doba godine.

A recept za jedan takav slatki zalogaj ovih dana gospodari društvenim mrežama i osvojiće vas već na prvi pogled, a kako kažu oni koji su probali ovaj recept - kiflice u obliku bundevica ukusne su jednako koliko su i vizuelno atraktivne. Savršene su za jesenja druženja. Ovo mekano pecivo s blagim, slatkim ukusom bundeve prilično je jednostavno za pripremu, a savršeno će poslužiti i kao jestiva dekoracija za nadolazeću Noć vještica, poznatiju kao Halloween. Kako bi neodoljivi jesenji zalogaji koje budete pripremali izgledali besprijekorno, u nastavku ćete pronaći recept sa detaljnim uputstvima, uz koji ćete usavršiti izradu bundevastih kiflica i oduševiti ukućane i goste.

Sastojci:

450 g glatkog brašna

1 vrećica suvog kvasca

1 kašičica soli

200 g pirea od bundeve

100 ml toplog mlijeka

1 kašika šećera

50 g maslaca

deblji konac

2 jaja

čokoladni namaz (po želji)

 

Priprema:

Stavite brašno u veću zdjelu i dodajte mu suvi kvasac i so te sve dobro promiješajte. Smjesi dodajte šećer, mlijeko, pire od bundeve i jedno jaje te započnite mijesiti tijesto. Nakon pet minuta dodajte maslac i mijesite još pet minuta. Tijesto razvaljajte, ukoliko želite puniti kiflice dodajte kašiku čokoladnog namaza, a potom oblikujte u loptu, premažite uljem i prekrijte krpom te ostavite na toplom mjestu oko jedan sat.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i za to vrijeme tijesto postavite na pobrašnjenu površinu te ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu, a potom svaku kuglicu omotajte kuhinjskim koncem kako biste dobili oblik bundeve. Kako biste dobili oblik bundeve, uzmite nož i svaku kuglicu tijesta zarežite na osam jednakih dijelova. Potom sredinu konca postavite na dno kuglice, a zavežite ga na vrhu. Ponovite postupak kako biste dobili osam jednakih dijelova koje prate zarezane linije. Prilikom vezanja koncem pripazite da ga ne zavežete prečvrsto, već da kuglice imaju prostora da narastu i u pećnici.

Poslažite peciva u pleh obložen pek-papirom i pokrijte toplom krpom te ih ostavite da narastaju 15 minuta. Nakon toga razmutite jaje i premažite bundevice. Potom ih prebacite u zagrijanu rernu i pecite 20 minuta. Nakon što ih izvadite iz rerne, skinite konac te pospite cimetom i šećerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije