Hrana i piće

Mekdonalds predstavio veganske meknagetse

Mekdonalds predstavio veganske meknagetse
Foto: Ilustracija | Mekdonalds predstavio veganske meknagetse

Restoran brze hrane u Norveškoj u meni ubacio veganske meknagetse. Da li će biti hit i u drugim zemljama?

Veganski meknagetsi se od onih s piletinom razlikuju po tome što ne sadrže meso. Prave se od luka, kukuruza, šargarepe i leblebija.

Svi oni koji žele da ih probaju moraće malo da sačekaju, jer se trenutno nalaze samo na meniju Mekdonalds restorana u Norveškoj.

Potreba za veganskom brzom hranom postoji i u Velikoj Britaniji, ali oni koji ne jedu meso, nisu sigurni kakvog će ona biti kvaliteta.

Sara King (26) blogerka koja piše o veganskoj ishrani, kaže da je sada popularno biti vegan i da će ljudima takav način ishrane sada biti pristupačniji.

"S druge strane Mekdonalds nije kompanija čije načela treba podržavati. I drugi faktori su u igri, ne samo sastojci od kojih se pravi hrana".

Ona kaže da vegani nisu zadovoljni kako Mekdonalds plaća svoje radnike i kako proizvodnja ove kompanije utiče na prirodnu sredinu.

Kompanija se još uvijek nije oglasila po tom pitanju.

Sara kaže da vjerovatno neće probati hranu iz Mekdonaldsa, osim možda nakon noćnog izlaska i nekoliko pića.

Dejn Kobejn (29) koji živi u Haj Vajkombu kaže da ukoliko bi restorani brze hrane ubacili u menije veganske proizvode, on i njegovi prijatelji bi imali više izbora šta da jedu nakon izlaska u pab.

"Nekoliko puta sam poželeo da odem s prijateljima u Mekdonalds, ali sam shvatio da ne bih imao mnogo toga da pojedem".

Dejn je ranije jeo stvari s menija koje nisu baš veganske, zbog načina na koji su spremljene.

Lijepo je da ljudi znaju da si vegan, ali je isto lijepo i da možeš sjedneš i jedeš s prijateljima bilo gdje. Ovo što je uradio Mekdonalads vidim kao malu pobjedu svih vegana. Očigledno je da se stvari mijenjaju", kaže Dejn.

Ovaj proizvod je još uvijek označen kao "probni" i za sada nije planirano da se veganski meknagetsi služe još negdje u svijetu.

Vegani moraju da znaju da se ovi nagetsi prže u istom ulju u kome se prže i loptice od sira, pa će Mekdonalads ovo morati da promijeni ukoliko želi da opstane u veganskom svijetu.

(BBC News na srpskom)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije