Hrana i piće

Može li gledanje fotografija hrane smanjiti osjećaj gladi

Može li gledanje fotografija hrane smanjiti osjećaj gladi
Foto: Helena Lopes/Pexels | Može li gledanje fotografija hrane smanjiti osjećaj gladi

Univerzitet Aarhus u Danskoj nedavno je objavio zanimljivo istraživanje. Kako prenosi Science Daily, ova studija sugeriše kako posmatranje fotografija hrane može umanjiti apetit.

Prema istraživanju, učesnici koji su bili izloženi istoj fotografiji hrane 30 puta naveli su da su imali pojačan osjećaj sitosti u poređenju sa onima koji su fotografiju vidjeli manje puta.

Kako piše Science Daily, ova pojava je u okviru istraživanja mozga objašnjena takozvanom teorijom utemeljenog saznanja. Naime, kad zamislite kako jedete određenu hranu, područja u vašem mozgu koja se aktiviraju ista su kao ona koja se aktiviraju kad stvarno jedete tu hranu.

Dakle, prema ovom istraživanju vaš mozak zaista vjeruje da ste pojeli onaj burger čiju ste sliku upravo pogledali 30 puta!

Ova otkrića otvaraju mogućnosti za nove strategije za kontrolu prejedanja i upravljanje tjelesnom težinom. Zamislite aplikaciju koja vam iznova pokazuje slike hrane koju želite jesti, pomažući vam da kontrolišete apetit i smanjite unos kalorija.

(Index.hr)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije