Hrana i piće

Možete li zamrznuti svjež špinat?

Možete li zamrznuti svjež špinat?
Foto: Pixabay | Možete li zamrznuti svjež špinat?

Svjež špinat ima toliko mogućnosti - možete da ga koristite za omlet, pitu, smuti... Ali, da li postoji način da sačuvate višak? Možete li ga zamrznuti prije nego što se pokvari?

Kuvar Rodni Frejdank kaže da je to moguće, ali treba da obavite na pravilan način.

Zamrzavanje svježih listova špinata nije samo moguće, već je i dobra ideja ako želite da smanjite otpad od proizvoda. Ali, postoji način da se to uradi. Frajdank preporučuje da prvo blanširate špinat.

"Ovo će pomoći da se sačuva ukus i zelena boja špinata. Blanširanje je proces kuvanja u kojem hranu nakratko potopite u posoljenu kipuću vodu, a zatim je brzo ohladite", navodi za "Southern Living".

Kako zamrznuti svjež špinat

Frajdank kaže da prvo treba da se uvjerite da je špinat čist. Dakle, ako ste kupili špinat upakovan u posudu sa oznakom trostruko oprano ili slično, špinat je već čist i možete da nastavite da prokuvate slanu vodu u velikom loncu.

"Dok voda proključa, uzmite veliku činiju i dodajte hladnu vodu i led. Zatim kada vrela voda proključa, pažljivo stavite špinat u šerpu i promiješajte", savetuje iskusan kuvar.

Iscijedite višak vode, stavite u hermetičku kesu i u zamrzivač. Bilo bi poželjno i da na kesi označite datum pakovanja špinata, prenosi "Politikin magazin".

Kako odmrznuti i koristiti smrznuti špinat

Kada budete spremni da koristite špinat iz zamrzivača, stavite kesu u frižider i ostavite da se odmrzne. Ovo ne bi trebalo dugo da traje, u zavisnosti od toga koliko ste spakovali špinata u kesu. Ovaj špinat će biti ukusan na bilo koji način, mada salata od svježeg špinata vjerovatno nije najbolji način da se sprema odmrznuti špinat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije