Hrana i piće

Najopasnija jela na svijetu

Najopasnija jela na svijetu
Foto: N.N. | Najopasnija jela na svijetu

Pustolovi često putuju tamo gdje ih stomak vodi, u potragu za neobičnom i egzotičnom hranom koja ponekad može biti opasna po život. Opasnu hranu, međutim, ne progtamo uvijek namjerno. Čak nas i većina neškodljivih jela može učiniti bolesnima, ovisno o tome kako su uhvaćena, pohranjena, ili kuhana.

Prema Centru za kontrolu bolesti, oko 10 miliona ljudi (između 20 i 50 odsto njih su međunarodni putnici) dožive Montezuminu osvetu (‘putnički’ naziv za dijareju). Glavni krivci: hrana i voda zaraženi klicama na koje su mještani obično postali imuni.

Ukoliko ste jedan od onih koji žele da probaju sve što im se ponudi na tanjiru, ili ukoliko ste samo radoznali, ovo su neka od najopasnijih jela na svijetu.

Fugu  (Japan)

Opasnost: Smrt

Fugu, riba poznata i kao Blowfish, može vas ubiti u roku od jednog sata, ukoliko nije ispravno pripremljena uklanjanjem jetre i reproduktivnih organa. Kuhari koji je pripremaju moraju proći obuku koja se isključivo fokusira na ovu vrstu ribe i koja traje tri godine.

Najveće tržište za Fugu u Japanu je u Shimonoseki, a možete ga čak kupiti i u supermarketima (savjetuje se da kupci dobro pogledaju papirologiju kojom se potvrđuje sigurnost). Neki japanski proizvođači su čak uspjeli uzgojiti i netoksični Fugu, iako avanturisti tvrde da to oduzima svu opasnost iz igre i želju za ‘životom na ivici’.

Casu Marzu  (Sardinija)

Opasnost: “Želučani myiasis“, opaka bolest želuca

Iako nije smrtonosan, ovaj sir je dovoljno zastrašujući da otjera od sebe mnoge gurmane. Na prvi pogled, on je samo sir od talijanskih ovaca koji neki porede s okusom gorgonzole. Ali ako pogledate malo bolje – sir je prepun živih crva!

Ovaj sir se pravi tako što se u ranoj fazi izloži muhama koje mogu izleći jaja u njemu, koja djeluju kao katalizatori za fermentaciju. EU je zabranila sir, ali se navodno još uvijek proizvodi, prodaje i kupuje na crnom tržištu na Sardiniji. Poznato je da mještani koriste ovaj sir na zabavama, kao spacijalnu poslasticu za turiste, posebne prigode ili čak kao afrodizijak. I da – navodno, crvi mogu skočiti iz sira i to do 15 cm u visinu.

Krvave školjke (Kina)

Opasnost: Hepatitis

Šangajske krvave školjke se smatraju delikatesom – delikatesom koji vas može zaraziti hepatitisom! Da bi postale jestive, moraju se pažljivo i brzo skuhati kako bi se eliminsali virusi i bakterije koje uzrokuju hepatitis.

Obično, ove školjke se prodaju u azijskim supermarketima. Prepoznatljive su po sivo- bijeloj boji, i dubokim brazdama (i pune su krvi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije