Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Najskuplja kolekcija viskija na čitavom svijetu

Najskuplja kolekcija viskija na čitavom svijetu
Foto: N.N. | Najskuplja kolekcija viskija na čitavom svijetu
N.N.

Najvjerovatnije, do sada nikada niste čuli za pedesetogodišnjeg biznismena iz Vijetnama, po imenu Viet Nhujen Dinah Tuan.

Ipak, ako ste kolekcionar ili ljubitelj viskija, onda definitivno znate za Macallan Fine & Rare kolekciju, koja predstavlja periodične, ekstremno ograničene ponude nekih od najređih i najstarijih izdanja ove destilerije.

Ukoliko ste baš veliki fan, onda ste definitivno čuli za Springbank 1919 singl malt viski, koji je predstavljen 1970., sa samo 24 proizvedene flaše. 24.oktbora prošle godine, jedan od ovih kultnih klasika prodat je u Londonu, po cijeni od 283.000 dolara, postavši tako najskuplja flaša Springbank viskija ikada prodata.

Tuan, biznismen iz Vijetnama kog smo prethodno pomenuli, posjeduje jednu od tih flaša. Pored toga, on ima i čitav komplet Macallan Fine & Rare Collection viskija, uključujući i prvi izdanje – 1926 viski, pri čemu je samo 14 flaša proizvedeno, a to je samo jedan dio njegove kolekcije od 535 flaša, koja je skoro procjenjena na 13.9 miliona dolara i sertifikovana od strane Ginisove knjige svjetskih rekorda, kao najvrednija viski kolekcija na svijetu. Iako drugi kolekcionari možda imaju više izdanja, niko nije uspio da sakupi toliko flaša koje se zajedno vrijedne kao Tuanova kolekcija.

Šta više, kolekcija je više interesantna, kada se u obzir uzme činjenica da je Tuan počeo da sakuplja rijetke viskije od 1996.. Te godine, on je ušao u prodavnicu alkoholnih pića i primijetio jednu zelenu porcelansku flašu Royal Salute 21 Year Old visikija ograničenog izdanja, koji je kreiran 1953.godine, u čast krunisanja kraljice Elizabete II.

Prema navodima, Viet ne planira da prodaje svoju kolekciju, već željno iščekuje sljedeću priliku da je proširi i dopuni interesantnim izdanjima, piše Luxlife.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije