Hrana i piće

Najveći podzemni vinski podrum nalazi se u Moldaviji

Najveći podzemni vinski podrum nalazi se u Moldaviji
Foto: PrintscreenYoutube | Najveći podzemni vinski podrum nalazi se u Moldaviji

Iako se ne nalazi u društvu zemalja poznatih po vinskim destinacijama, u Moldaviji zvanično postoji najveća kolekcija vina na svijetu.

U pitanju je podzemni lavirint hodnika u blizini mjesta Milesti Mici, pretvoren u svojevrsni podrum sa oko dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina od probranih evropskih i autohtonih sorti, te velikog broja buradi zapremine od šest do 200.000 litara sa visoko ocijenjenim vinima koja se decenijama izvoze u SAD, Japan i mnoge druge zemlje svijeta.

Ovaj jedinstveni podrum nalazi se u mjestu Milesti Mici, a flaše su uredno poslagane duž 55 km krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara. Speleolozi tvrde da se tu nalzi čak 200 kilometara raznih hodnika, za sada uglavnom neprohodnih.

Najstarije boce u ovoj kolekciji potiču iz 1969. godine, kada je podrum zvanično i otvoren. Zahvaljujući povoljnoj temperaturi i vlažnosti, vina ovdje odležavaju u praktično idealnim uslovima vlage i temperature, a posjetioci obilaze hodnike podruma pešice, tokom višečasovnog izleta, ili - automobilom! Takođe, moguće je da rezervišete i mjesto za svog "flaširanog mjezimca" koji će tako ostati ovdje sačuvan za potomstvo.

 

Inače, vinska priča u Moldaviji nikako nije nova stvar, o čemu svjedoči i grozd u grbu ove države. U stvari, prema nekim podacima ovde se već 3.000 godina živi od vina i sa vinom, a bogata tradicija ogleda se i u narodnim izrekama, poput: "Što bolje vino, to bolji kućevlasnik"!

Odlična klima, sa kratkim i tihim zimama i dugim toplim ljetima, odredila je sudbinu seoceta Milesti Mici, svega pola sata vožnje udaljenog od glavnog grada Kišinjeva. Ovdašnje brežuljke orošava reka Isnovet, a lokalitet predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldaviji. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici nose nazive poput pravih ulica u čijem nazivu su sorte gožđa.

Vodeća državna vinska firma The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex Milestii Mici, odmah po osnivanju i zaposjedanju ovog čuda prirode i ljudskih ruku, počela je 1969. godine tu da odlaže svoja najbolja vina. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, a jedna od atrakcija je i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina. Sve skupa pravi vinski raj koji privlači vinoljupce i visoke državne delegacije iz cijelog svijeta.

Svi odreda tvrde da su kvalitetna, svako ima odgovarajući prirodni čep, voštanu kapu i unikatnu etiketu u skladu sa drevnom mapom podzemnog svijeta. Sva su rađena na tradicionalni moldavski način, tako da se osjeća snaga sunca i zemlje u svakoj kapi, tvrde tamošnji eksperti, a neke od najčešćih internacionalnih sorti u Moldaviji su pino noar, traminac, muskat otonel i rizling, dok su od domaćih najpopularnije feteasca, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de Purcari, trandafirul Moldovei, auriu, cahor-ciumai…

Podzemne odaje su ujedno idealno mjesto i za proizvodnju pjenušavog vina po tradicionalnoj metodi, poput Moldavscoe Igristoe, Moldova de Lux i Muschatnoe Igristoe.

(vino.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije