Hrana i piće

Namirnica koju obavezno morate jesti kada odete u Grčku

Namirnica koju obavezno morate jesti kada odete u Grčku
Foto: N.N. | Namirnica koju obavezno morate jesti kada odete u Grčku

Čorba od tarhane jedna je od najukusnijih i najekonomičnijih jela koje možete jesti u Grčkoj. Osim toga, ispostavilo se da ova hrana ima nevjerovatna zdravstvena svojstva.

Vjeruje se da tarhana potiče iz istočnog Egeja, a u originalu nosi ime "tarakhaneh" što znači "hrana za siromašne". U Grčkoj ova vrsta hrane igra veliku ulogu u svakodnevnoj ishrani, a u mnogim situacijama pomogla je porodicama da prežive.

Danas, polako počinjemo da je vadimo iz naftalina, a sve više pažnje dobija i u stranim kuhinjama.

Tarhana je zapravo vrsta tijesta i postoji u različitim oblicima - pa tako imate kiselu ili slatku, debelu, tanku, sa manjim ili većim postotkom masti, a pravi se od mnogo različitih sastojaka.

Vrijeme kuvanja tarhane je obično 15 do 20 minuta, a možete je kombinovati gotovo sa svim vrstama hrane.

Ipak, ono što je malo poznato jesu njena dejstva po organizam. Prvo i osnovno jeste da samo 20 grama tarhane sadrži tek 108 kalorija. Bogata je biljnim vlaknima koja su njeverovatno važna za zdravlje crijeva i digestivni trakt dajući mu probiotska dejstva, a zahvaljujućim velikim dozama fosfora tarhana štiti organizam i od osteoporoze.

Budući da se priprema od mlijeka i jogurta, zanimljivo je da ima veoma nizak nivo masti, pa je često jedu i mala djeca, stariji i trudnice.

Nutritivna vrijednost tarhane je slična mesu, te tri male šolje odgovaraju punom obroku dajući tijelu sve neophodne sastojke potrebne za normalno funkcionisanje.

Ali, to nije kraj svim nutritivnim dejstvima tarhane. Odličan je izvor gvožđa, kalcijuma i magnezijuma koji je potreban za regulaciju krvnog pritiska.

Sadrži i karotenoid, antioksidans protiv štetnog delovanja slobodnih radikala. Njegova veoma moćna antioksidativna svojstva igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, srca i reproduktivnog sistema.

Tu je i folna kiselina koja je uključena u proces sazrevanja i proliferacije ćelija, dok njen nedostatak uzrokuje anemiju praćenu groznicom i gastrointestinalnim poremećajima.

Iz svih gore navedenih razloga tarhana je još jedno blago grčke kuhinje koja može donijeti potpuni preporod našem organizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije