Hrana i piće

Namirnice koje imaju više šećera od obične čokolade

Namirnice koje imaju više šećera od obične čokolade
Foto: Pixabay/Ilustracija | Namirnice kje imaju više šećera od obične čoklade

Ali istina je da se šećer krije svuda – i u slanim i u slatkim proizvodima, i u tečnom i u čvrstom stanju. Otkrivamo vam u kojim proizvodima imate više šećera nego u jednoj običnoj čokoladici.

Sok od jabuke

Jedna porcija soka od jabuke ima 31 gram šećera, što je skoro isto kao čokoladna štanglica. Međutim, sok od jabuke nema masti, ima malo natrijuma i obezbjeđuje kalijum, važan mikronutrijent. Ako tražite sok od jabuke sa manje šećera, najbolje je da napravite sami svoj sok kako bi bili sigurni da nema dodatog šećera, i tražite jabuke koje imaju manje šećera u sebi.

Jogurt

Mnoge vrste jogurta su iznenađujuće bogate šećerom. U nekim šoljama nađeno je čak 28 grama šećera. Šećer se dobija od prirodnih šećera u mlijeku i voću, kao i od dodatih šećera. Ovo važi i za obične jogurte, dok za slatke jogurte je situacija mnogo gora. Međutim, za razliku od čokoladne štanglice, jogurt ima svoje druge sastojke koji su zdravi, stoga bi trebalo da koristite prirodni jogurt i da kupujete na provjerenim mjestima, a ne u marketu.

Smutiji

Miješano slatko voće i povrće u soku može biti bogato prirodnim ili dodatim šećerima. Iako smutiji djeluju kao savršeno prirodno i zdravo piće koje će nam pružiti sve potrebne sastojke to je djelimično tačno. Oni će nam pružiti vlakna i vitamine koji se nalaze u voću, ali isto tako rizikujemo da unesemo više šećera u sebe nego što bi trebalo. Zato je takođe bitno da smutije pravimo sami ili kupujemo na provjerenim mjestima. U marketima će smutiji biti obogaćeni dodatnim šećerima kako bi bili ukusniji i manje kiseli.

Konzervirano voće

Pored prirodnih šećera u voću poput breskve, konzervirano voće se pakuje u sirup i šećer kako bi postalo još slađe. Jedna šolja konzerviranih breskvi u sirupu sadrži ogromnih 49 grama šećera. Srećom, postoje bolje opcije ako pazite na unos šećera. Potražite konzervirane breskve upakovane u vodu, smrznute breskve ili uživajte u svježim breskvama.

Razne varijacije kafe

Crna kafa nije značajan izvor kalorija ili šećera. U stvari, šolja crne kafe sadrži nula grama šećera i samo oko 7 kalorija. Ali piće od kafe sa raznim dodacima je već druga priča.  Na primjer, espreso napitak sa dodatkom, recimovanile, sadrži 17 grama šećera. Da ne spominjemo hladne kafe, kafe sa sladoledom i kafe sa ukusima. Dakle, sve dok se držite obične crne kafe, bezbijedni ste što se unosa šećera tiče.

Paradajz čorba

Paradajz supa može da sadrži mnogo skrivenih šećera. Kupovna kremasta supa od paradajza sadrži 27 grama šećera po porciji, zajedno sa 850 miligrama natrijuma. Takođe sve instant čorbe koje možete naći u čašama, sadrže preko 30 grama šećera po porciji. Najbolje bi bilo ako se u mogućnosti da sami napravite paradajz čorbu, koja se lako pravi, a spasiće vas dodatih šećera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije