Hrana i piće

Namirnice koje čuvaju vid, utiču pozitivno na zdravlje očiju

Namirnice koje čuvaju vid, utiču pozitivno na zdravlje očiju
Foto: Pixabay | Namirnice koje čuvaju vid, utiču pozitivno na zdravlje očiju
N.N.

Čulo vida jedno je od najvažnijih za čovjeka. Ne postoji hrana koja može djelovati poput lijeka, ali je dokazano da pojedine namirnice bogate vitaminima i mineralima pozitivno utiču na zdravlje očiju.

Ovo su neke od njih:

Riba

Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprečavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suvim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina, piše Balkan Insider.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i raštika bogati su i vitaminima C i E i sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Brokula i avokado su, takođe, dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.

Jaja

Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suvih očiju te dobro utiču na oči i njihovo funkcionisanje. Pomažu povećanje količine zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontroliše središnji vid.

Citrusno i bobičasto voće

Naranča, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprečavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.

Meso

U umjerenim količinama, nemasna junetina može potaknuti zdravlje očiju. Junetina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbovati vitamin A, a može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije