Hrana i piće

Namirnice za zdraviju ishranu

Namirnice za zdraviju ishranu
Foto: Pixabay | Namirnice za zdraviju ishranu

Svima je dobro poznato da se zdrava i uravnotežena prehrana sastoji od vlakna, masti, proteina i ugljikohidrata. Ako ste odlučili promijeniti svoje navike i uvrstiti u prehranu namirnice koje će vašem organizmu pružiti sve potrebne makro i mikro nutrijente, ove stvari moraju biti na vašoj listi za kupovinu.

1. Zeleno povrće

Zeleno povrće prepuno je vitamina, minerala i vlakna. Ono pomaže probavu i duže vas drži sitima što je bonus ako želite smršati.

"Zeleno povrće je najhranjivija hrana na planeti. Kupujte barem tri vrste ovakvog povrća sedmično. Dobar izbor su brokula, tikvice i šparoge", savjet je nutricionistice Stefa Lova.

Zeleno povrće poput špinata ne morate jesti samo. Možete ga dodati omletu, smutiju ili salati.

2. Povrće u bojama

"Ako ste mislili da je vašem organizmu dovoljno samo zeleno povrće, prevarili ste se. Važne su i namirnice poput bundeve, karfiola i crvene paprike. Prehrana u duginim bojama je esencijalna za optimalan unos vitamina, minerala i antioksidansa", savjetuje Lov.

3. Avokado

Avokado je prepun omega-3 masnih kiselina.

"Izvrstan je izvor zdravih masti, zasitiće vas, a možete ga jesti za doručak, ručak i večeru", smatra kuvarica slavnih Dani Ven.

4. Jaja

Proteini su važan izvor energije. Zasitiće vas, a tijelo će vam biti zahvalno ako konzumirate jaja jer su izvor proteina koji su nužni za oporavak nakon treninga.

5. Svježe bobičasto voće

Svježe bobičasto voće ima visoku antioksidativnu vrijednost.

"Bobice sadrže malo šećera. Pokušajte naći ono iz organskog uzgoja, dodajte ga u smuti, jogurt, spremite od njih palačinke ili ih pojedite same", savjetuje Ven.

6. Kvalitetno ulje

Hranu je potrebno začiniti pa će vam biti potrebno i ulje. Ako tragate za zdravom opcijom, stručnjaci savjetuju laneno ulje.

"Laneno ulje je izvor zdravih masti, a dodaje se salatama ili čia pudingu", pojašnjava Lov.

Naravno, na ulju možete i kuvati, a nekima je nekoliko kapi i dio jutarnje kafe.

"Dobar izbor su i maslinovo ili kokosovo ulje, kao i neke druge opcije zdravih organskih i kvalitetnih ulja koje možete pronaći na tržištu", smatra Ven.

7. Jogurt

Grčki jogurt je probiotik, a jednostavno se može konzumirati za doručak, ručak ili večeru.

8. Sir

Dobra vijest za siroljupce je da se i on nalazi na listi namirnica koje su dio zdrave prehrane.

"Sir je zasitan pa može zamijeniti meso u jelima, a moguće je pronaći i veganske varijante koje se isplati probati", smatra Ven.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije