Hrana i piće

Napravite brzinski knedle sa šljivama

Napravite brzinski knedle sa šljivama
Foto: N.N. | Napravite brzinski knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama su omiljeno ljetnje jelo za koje mnoge domaćice pogrešno misle da se teško pravi. Dovoljno je 20 minuta i nabaviti kvalitetne sastojke.

Sastojci:

18 šljiva

3 krompira

2 žumanceta

200 brašna

so, šećer

prezle

ulje

Priprema:

Šljive se operu i iz njih se izvadi koštica tako da se ne pocijepaju skroz na pola.

Tijesto može da se napravi mikserom, ali su pasirka i ruke sasvim dovoljni,

Krompir se oljušti, isječe na kockice i skuva, pa napravi pire. neke žene koriste mikser, ali to može da se uradi pasirkom. U zgnječen krompir se dodaju so i žumanjca, pa kada se dobro pomiješa dodaje se brašno. Brašno se sipa sve dok tijesto ne prestane da se lijepi i napravi se velika grudva.

Tijesto je gotovo kada prestane da se lijepi.

Knedle se prave tako što se rukom čupa komad, napravi mala palačinkica i u nju ubaci šljiva. Malom kašikicom se u šljivu ubaci malo šećera. Tijestom se prstima napravi knedla. Kada se završe sve knedle skuvaju se. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu.

Za to vrijeme se u tiganj stavi ulje i kada se ugrije dodaju se prezle. Malo se proprže i počnu da se ubacuju knedle koje su prethodno ocijeđene od vode. Knedle se, na kraju, uvaljaju u šećer.

Neke domaćice umjesto ulja koriste buter. Druge umjesto prezli koriste keks. Treće dodaju prah šećer na kraju i jedu ih kao poslasticu. Četvrte umjesto šljiva koriste male kajsje. Kako god ih jeli, ovo jelo će uvijek imati kultni status, navode Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije