Hrana i piće

Napravite najukusnije palačinke, treba samo jedan dodatni sastojak

Napravite najukusnije palačinke, treba samo jedan dodatni sastojak
Foto: nikldn/Unsplash | Napravite najukusnije palačinke, treba dodati samo jedan dodatni sastojak

Dok su širom svijeta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, one kakve se prave na našim prostorima - u većoj su tavi i vrlo su tanke.

Porijeklom su iz Francuske i Belgije, gdje su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.   Kako napraviti najukusnije palačnike?   Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se savjetima koje donosimo u nastavku.

Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu - brašno, jaja, šećer, aroma vanilije i mlijeko. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smjesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.  

  • 1 šoljica mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike biljnog ulja
  • 2 šoljica brašna
  • 2 supene kašike šećera
  • 3 čajne žlice praška za pecivo
  • ¼ supene kašike soli

  Osim njega, uz jednu šoljicu mlijeka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode.   Možda zvuči malo neobično, ali što više mlijeka stavljate to će palačinke ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu fluffy teksture.

Pomiješajte sve navedene tekuće sastojke, a zatim dodajte brašnaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smjesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke.   Nećemo reći da ih pečete klasičnom metodom jer, ako je suditi po video objavama širom interneta i komentarima ljudi, palačinke će bolje ispasti ako tavu okrenete naopako, prenosi Večernji list.   Snimak na YouTubeu pokazuje da se prvo zagrije tava, ali s obrnute strane. Rubovi tave tako su okrenute prema plameniku, dok se smjesa za palačinku izlijeva na dno tave koje je prethodno nauljeno kako se palačinke ne bi lijepile, prenosi InfoBijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije