Hrana i piće

Napravite sami prvoklasne ćevape

Napravite sami prvoklasne ćevape
Foto: Ilustracija | Napravite sami prvoklasne ćevape

Ovaj specijalitet od mesa je obično glavna zvijezda svakog prvomajskog uranka.

Tradicionalno obilježavanje prvomajskih praznika ne može da prođe bez roštiljanja. Iako se čini da tu nema mnogo filozofije i da su recepti za ovaj specijalitet već poznati, uvijek postoje određene dileme. Iskusni kuvari tvrde da je najbitnije koje se meso koristi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. A važno pravilo je da meso koje se koristi za ćevape mora da bude "prošarano", odnosno malo masnije.

Sastojci:

  • 1,5 kg mljevene junetine
  • 1/2 kg svinjetine
  • 4-5 čena bijelog luka
  • so
  • 2 kašičice sode bikarbone.

Priprema:

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego krenete oblikovati ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i ćevapi su spremni za roštilj.

Iako se vjeruje da ukusni ćevapi imaju mnogo začina u sebi tajna je u jednostavnosti - nema jaja, vegete, prezli, nema čak ni crnog luka u masi za ćevape, jer se on dodaje svjež pri serviranju.

(Lepa i srecna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije