Hrana i piće

Napravite sami ražanj za pečenje

Napravite sami ražanj za pečenje
Foto: Ilustracija | Napravite sami ražanj za pečenje
N.N.

Okrenuti janje ili prase na ražnju, uz dobro društvo i dobro piće, poznat je ugođaj i običaj.

Za ražanj možete uzeti najjednostavniji komad od 1,80 metara ravnog drveta. Najbolji je komad od lijeske, kestena, javora ili lipe. Nije podesno od bukve, graba, hrasta i četinjara, jer su ta drva kvrgava, neravna a četinari ispuštaju smolu. Dakle, usječete drvo skinete mu koru, zašiljite jednu stranu i ostavite da se prosuši bar nekoliko sati.

Kao pogonski motor možete staviti motor od brisača od "Fiće" ili "Stojadina". Njegov zupčanik prilagodite sa većim zupčanikom koji se može kupiti na "buvljaku" ili na otpadu. Omjer prenosa trebao bi biti 1:10. Način konstrukcije prilagodite svojim idejama i mogućnostima. Kao izvor struje koristite akumulator 12 V ili punjač akumulatora.

Vatru naložite na sigurno mjesto, a koristite što deblja drva da se stvori mnogo žara. Drva neka gore pokraj ražnja, nikad direktno na pečenje. Žar se lopatom podmeće ispod pečenja, sve dok meso ne bude pečeno. Nakon tri sata otprilike, meso će biti ravnomjerno pečeno i lijepe crvene boje.

Kad nestane krv ili sukrvica, a meso iznutra ima lijep miris, znak da je pečenje gotovo. Tad ga možete skinuti ražnja i staviti na sto. Sjecite ga prema vlastitom ukusu, ali da liče ti komadi na nešto.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

Ibro

svinjsko meso najbolje , riba najgora jede i konzerve i sve iz vode , kanalizaciju sve sve

Ibro

nema boljeg mesa.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije