Hrana i piće

Napravite sok od malina, domaći eliksir zdravlja

Napravite sok od malina, domaći eliksir zdravlja
Foto: Pixabay/congerdesign | Napravite sok od malina, domaći eliksir zdravlja

Maline su poznate kao veoma ljekovito voće, ali je jedan od glavnih nedostataka njihov sezonski uzgoj, te ih nakon ljetnjeg perioda nema u svježem stanju.

Generalno je poznato da se maline zamrzavaju i konzerviraju kako bi im se na takav način malo i produžila trajnost, ali su od davnina poznati i mnogi recepti za sok od malina, prenosi portal Majka priroda.

Poznato je da je sok od malina odličan prirodni stimulator imuniteta, a dokazana su mu i neka antioksidansna svojstva i antikancersko djelovanje.

Nutritivne i zdravstvene prednosti soka od malina

Sok ili sirup od malina obiluje vitaminima i mineralima, praktično u istoj mjeri kao i svježe voće, prije svega ukoliko se ne dodaje previše šećera i konzervansa.

Dakle, prirodan sok od malina koji nastaje cijeđenjem samog voća, bogat je vitaminom C i B6, kao i magnezijumom, kalijumom, gvožđem i omega 3 masnim kiselinama.

Pored svega navedenog, neizostavno su u soku od maline korisna i biljna vlakna, koja olakšavaju rad digestivnog sistema i poboljšavaju probavu i resorpciju hranljivih materija.

Kada su u pitanju neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti soka od malina, one su kako je i napomenuto vrlo slične upotrebi i prednostima samog svkežeg voća maline.

Pročitajte još:

Sedam razloga zašto su maline zdrave

Maline su najzdravije voće, pune su hranjivih sastojaka

Malinama protiv dijabetesa, pretilosti i artritisa

Zdravstvene prednosti kada je u pitanju svježe cjeđeni i prirodni sok od maline su sljedeće:

  • prevencija nastanka kancera i sprečavanje umnožavanja malignih ćelija zahvaljujući supstanci koja se naziva elagična kiselina;
  • antioksidativni efekat koji podrazumijeva sprečavanje uticaja slobodnih radikala kiseonika na organizam, te prevenira teže bolesti i stanja, među kojima i kancere;
  • poboljšanje rada srca i krvnih sudova, prevencija ateroskleroze i sprečavanje bolesti srca – zahvaljujući supstancama poznatim pod nazivom antocijani;
  • prevencija i liječenje virusnih/bakterijskih infekcija i opšte poboljšanje stanja imunog sistema – zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C;
  • prevencija i ublažavanje hroničnih zapaljenskih stanja u organizmu, zahvaljujući sadejstvu vitamina C i antioksidativnih materija iz soka od malina;
  • snižavanje povišenog arterijskog krvnog pritiska kao i efekat pojačanja cirkulacije zahvaljujući visokim koncentracijama minerala kalijuma;
  • sprečavanje nastanka hiperkoagulabilnih stanja, čime se smanjuje rizik od nastanka tromba kao i bolesti srca i krvnih sudova, kao i rizik od moždanog udara;
  • gubitak kilograma i smanjivanje tjelesne mase – zahvaljujući biljnim vlaknima kojima je sok bogat kao i malom broju kalorija.

Priprema soka od maline

Najjednostavniji i najpopularniji načini pripreme soka od malina

Jedan od svakako najzdravijih jeste recept za sok od malina koje su u svježem stanju, i on se najbolje priprema kada je ovom voću sezona berbe.

Za ovaj recept je potrebno:

  • 2 šoljice sveže ubranih i opranih malina;
  • 2 kašičice meda;
  • pola šoljice vode.

Najbolje je da se za ovaj, slobodno se može reći najjednostavniji sok od malina, svi sastojci stave u blender i dobro se smiksaju, te da se sok pije svjež, i po želji rashlađen.

Recepti za najbolji domaći sok od malina odnosno sirup bez kuvanja

Mada je pravilo da se radi dužeg trajanja sok od malina skuva u formu slatkog sirupa, postoji i način da se napravi daleko zdravija varijanta sirupa odnosno soka od malina bez kuvanja.

Potrebni sastojci za ovaj recept su:

  • 2 kg malina (svježih odnosno zamrznutih, zavisi koje imate);
  • 2 kg sitnog šećera (bijelog ili smeđeg);
  • 2 l vode;
  • 2 kesice limuntusa

Način pripreme sirupa koji se ne kuva jeste dosta jednostavan, i podrazumijeva da se maline najprije dobro operu pod mlazom hladne vode, te da se dobro ocijede.

Nakon toga se maline pomiješaju sa navedenim količinama šećera i limuntusa i ostavi da odstoji oko 24h, makar da "prenoći".

Vodu treba prokuvati i prohladiti, a potom je dodati u smjesu voća i šećera, te kroz sterilnu gazu iscjediti sirup, kako bi se odstranile sve koštice voća i "mesnati dijelovi".

Dobijeni sok sipati u sterilisane flaše, može i da se pasterizuje prirodnim putem, te da se čuva kraći period na hladnom i tamnom mjestu, i da se pije razblažen sa vodom.

Recept za sok od smrznutih malina  

Poznato je da se maline mogu zalediti i tako im se očuvati sva nutritivna svojstva, te se od njih pripremiti i džem i sok od malina koji je pravi eliksir zdravlja.

Jedan od najpoznatijih recepata za sok od malina iz zamrzivača, a za ovaj recept je potrebno svega dva sastojka:

  • 5 kg zamrznutih malina;
  • 1,5 kg sitnog šećera.

Potrebno je da se maline odlede i operu, a da se zatim u blenderu sve izmiksa ili da se propasiraju ručno.

Kada se na pomenuti način dobije sok od malina, staviti šećer i kuvati dok se šećer ne istopi, a vodu nije neophodno dodavati jer je već ima dovoljno u smrznutim malinama.

Kada se sok koji je skuvan, samo malo prohladi, on se sipa u prethodno zagrijane flaše i zatvara se obavezno metalnim čepom.

Dalji postupak podrazumijeva da se staklene flaše sa sokom stave u zagrijanu rernu i da se na prirodan način pasterizuju na temperaturi od 90 ˚C u trajanu od oko 90 minuta.

Sok od malina bez šećera

Svakako je najzdravija varijanta kada se sok odnosno sirup od malina pravi od svežeg voća i to bez dodatka šećera, a ovaj napitak je posebno blagotvoran za dijabetičare.

Sok od malina bez šećera se može napraviti jednostavnim stavljanjem željene količine voća u blender i uz dodatak malo vode ili soka od limuna, dobiti zdrav i svjež napitak.

Ono što jeste važna napomena je da se za sok od malina (sirup) bez šećera uvijek biraju maline koje su dobro dozrele, te samim tim nisu pretjerano kisele.

Sok od malina bez šećera se može i kuvati i tako se dobiti veoma zdrav voćni sirup bez šećera, a potrebni sastojci i postupak su sljedeći:

  • 1,5 – 2 kg malina
  • 1 – 2 limuna
  • 1 – 1,5 l vode

Maline je potrebno oprati i zatim ih u blenderu ili ručno propasirati dok ne otpuste sok, pa ih premjestiti u neku posudu za kuvanje.

Limun je potrebno isjeći na tanje kolutove i staviti ga u posudu sa malinama, a zatim sve preliti vodom i na blagoj vatri prokuvati dok ne provri.

Kada se malo prohladi, sok (sirup) se procijedi kroz čistu gazu, i naspe se u staklene flaše, pa se onda i pasterizuje na prirodan način, a trajnost mu se produžava čuvanjem u zamrzivaču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije