Hrana i piće

Napravite zdravi namaz od kokosa i badema

Napravite zdravi namaz od kokosa i badema
Foto: N.N. | Napravite zdravi namaz od kokosa i badema

Zdravi namaz od kokosa i badema biće odlična zamjena industrijskim "mazalicama" koje su pune dodatih šećera! Recept je jednostavan, a uživaćete i u mirisu i u ukusu.

Kokos i badem - riznica zdravlja

Bademi su fatastična, zdrava namirnica. Sadrže veliki dio dnevno preporučene količine  vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina, u 100 grama badema je 22 g ugljenih hidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno.

Za razliku od mnogo drugih "egzotičnih" plodova koji su uglavnom bogati ugljenim hidratima, kokos uglavnom sadrži zdrave masti. Takođe ima proteina, nekoliko važnih minerala i male količine B vitamina. Sasvim dovolnno "karakteristika" koje ga čine neizostavnim sastojkom zdravih recepata.

Sastojci:

200 g oguljenih badema

60 g kokosovog ulja

40 g rižinog sirupa

150 g punomasnog kokosovog mlijeka

prstohvat himalajske soli

Priprema:

Oguljene bademe blago tostirajte na tavi ili u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni oko 5-6 minuta. Pazite da ne pregore. Zatim ih prebacite u sjeckalicu te u nekoliko serija po 15 sekundi izblendajte u pastu, odnosno koliko vam jačina blendera to dopusti.

Zatim dodajte otopljeno kokosovo ulje, rižin sirup, malo soli te kokosovo mlijeko koje ste prethodno dobro promućkali u konzervi kako bi se pomiješali tekući i čvrsti dio.

Namaz ohladite prije posluživanja, a najbolje ide uz zdrav hljeb sa sjemenkama, dodajte kriške banane i drugo sezonsko voće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije