Hrana i piće

Njeno veličanstvo bundeva

Njeno veličanstvo bundeva
Foto: Dragan Čulić | Njeno veličanstvo bundeva

Velika je čast kada jednu osobu iz Jaružana velikog životnog i poljoprivrednog iskustva nagovoriš da proba čorbu od bundeve jer je ona cijeli život bila ubijeđena da se to uglavnom daje gicama. Baka je probala, deda Borislav ma ni da okusi, potaž ili čorbu od bundeve i ostala je iznenađena ukusom, teksturom i osjećajem sitosti koji je nastupio nakon što je pojela jedan, a zatražila još jedan tanjir. S obzirom da sam kao dodatak ubacio i malo na suvoj tavi poprženih sjemenki bundeve, doživljaj je bio potpun, a kao nagradu sam dobio punu kesu domaćih sjemenki da ih iskoristim jer baba Piroška ionako nije imala baš neki plan za njih. Baba se raspitivala i kako se pravi čorba, recept nije zapisala jer, kako ona kaže, neće je praviti, nego pita iz radoznalosti. Što se dede tiče, on i dalje misli da ono što jedu gice ne treba da jedu ljudi. Mudri su ti stari.

Ne bih nešto dužio o bundevi u smislu njene ljekovitosti, pun je internet korisnih informacija. Ono što kao muškarac odavno znam je da je odličan čuvar prostate zbog sadržaja selena i cinka. Bundeva stimuliše rad štitne žlijezde, pankreasa, jača imunitet i ozbiljno učestvuje u detoksikaciji organizma. Pošto smo svi u ovom novom vremenu pomalo nervozni zbog brzine života i svakodnevnih problema, ne bi bilo loše konzumirati bundevu, bar ponekad, jer može da pomogne svojim blagotvornim dejstvom, živcima našim, mislim.

Može se pripremiti kao čorba, kolač, kašica, slatko... Sjemenke se, sušene ili lagano popržene, mogu konzumirati kao zdrava hrana, što smo već u uvodu konstatovali. Naravno, umjereno. Nije ljekovito pojesti kilogram sjemenki uz neki film ili utakmicu.

Bundeva je kraljica jesenje trpeze i pravi fenomen u modernoj svjetskoj ishrani pa je zaslužila svoje redove u ovom tekstu jer ona je zdrava i neopravdano zapostavljena, BOMBA.

Tako nas je svojevremeno kuma Marina posjetila, bez najave. Ništa neobično za nju. Kako ništa nismo imali poslužiti, a kuma navikla na dobar tretman, brzinski smo bundevu zvanu tambura isjekli na kocke, posuli smeđim šećerom i ispekli u rerni. Onako mlaku, posuli je cimetom i prelili javorovim sirupom. Kuma je inače sklona kritici te je imala monolog kako smo joj poslužili nešto što niko ne bi jeo, kako drugi dobiju kolač, a ona spirine... Kad je veče odmaklo, njen tanjir je bio, gle čuda, prazan, bundeva je nestala. Tako je kritikovala i panakotu, s istim epilogom ali... Improvizacija je, dakle, bila uspješna i preporučujem svima, kad nedostaje vremena za spremiti nešto slatko, a zdravo na brzinu. Bundeva je jeftina namirnica. Ako nemate javorov sirup, tu je med, a cimet je takođe lako dostupan.

Bombastična čorba od bundeve

5 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja, podijeljeno 4+1

1 tambura bundeva, cca 4 kilograma

1 glavica luka

4 velika ili 6 srednjih češnjeva bijelog luka

1 manji, bijeli krompir

so po potrebi

malo kajenskog bibera (po želji, ako želite malo ljutine)

malo mljevenog crnog bibera

4 šolje (200 ml) povrtne supe (temeljca)

pola šolje pavlake za kuvanje

Plus:

Sjemenke bundeve pržene na suvoj tavi

Ulje bundeve

Priprema:

Bundevu prepoloviti, izvaditi sjemenke, potom isjeći u četvrtine. Staviti četvrtine na pleh obložen papirom za pečenje, korom prema dolje, premazati uljem, blago posoliti i staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 200 stepeni (ne ventilator) oko pola sata ili dok ne omekša. To ćete provjeriti kada ubodete viljuškom. Potrebno je da bude potpuno mekana. Krompir ogulite, isjeckajte u sitne kockice i stavite da se kuva zajedno s povrtnom supom (bujon iz kocke) i ostavite sa strane.

U šerpi s debelim dnom zagrijati preostale četiri kašike ulja, dodati isjeckan crveni i bijeli luk i dinstati na laganoj vatri desetak minuta ili dok luk ne bude staklast. U međuvremenu pečenoj bundevi odstranite koru i dobijeno meso dodajte u šerpu sa dinstanim lukom, dodajte začine i dvije trećine kuvanog povrtnog temeljca i krompir. Pustite da čorba kuva oko 15 minuta da se svi začini sjedine (jednu trećinu temeljca ostavite sa strane, jer lakše je čorbu razrijediti nego zgusnuti ukoliko je rijetka). Kada je čorba gotova, uzmite štapni mikser i blendajte prema želji. Ukoliko vam čorba bude pregusta imate onu jednu trećinu temeljca kojom možete postići željenu gustinu. Servirajte uz dodatak sjemenki i malo mirisnog bundevinog ulja. PS. Vole i klinci, provjereno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije