Hrana i piće

Nova verzija austrijske poslastice: Prhki čokoladni lincer keksići

Nova verzija austrijske poslastice: Prhki čokoladni lincer keksići
Foto: N.N. | Nova verzija austrijske poslastice: Prhki čokoladni lincer keksići

Iako je još rano za stvaranje novogodišnjeg ugođaja u domu i pripremanje mirisnih poslastica, ovo je idealno vrijeme da počnemo eksperimentisati s kolačićima koje želimo da pravimo u nadolazećem prazničnom periodu.

Takvi kolačići su i linceri - neizostavni dio svakog prazničnog stola. Prhko tijesto koje se topi u ustima i kiselkasta marmelada savršeno se slažu jedno s drugim i čine neodoljivi spoj, idealan za grickanje nakon slasnog ručka.

Ali, dajte sebi vremena i probajte novu verziju ove poslastice, ali koja i dalje nosi tradicionalnu notu - čokoladne lincere, komadiće prhkog tijesta sa kakaom punjene namazom od čokolade.

Prhki keksići tope se u ustima, a jedini nedostatak im je da ih nikad nije dovoljno. Priprema lincera probudiće dijete u vama, ali i zabaviti vašu djecu, koja će možda baš kroz pripremu ove poslastice prvi put ući u svijet kulinarstva.

Recept

Sastojci:

200 g brašna

120 g putera

120 g šećera

20 g kakao praha

1 jaje

1 kašičica arome vanilije

1/2 kašičice praška za pecivo

prstohvat soli

Priprema:

Puter sobne temperature miksajte par minuta zajedno sa šećerom, nakon toga dodajte jaje i vaniliju, izmiksajte još kratko dok se sve ne poveže. Dodati ostale suve sastojke i sve sjedinite, takođe mikserom. Smjesu oblikujte u loptu, pa malo rukama poravnajte da bude tanja, umotajte u streč foliju i ostavite na jedan sat u frižideru. Nakon toga na pobrašnjenoj površini razvijte tijesto oklagijom, pa kalupima pravite keksiće po želji. Tepsiju od rerne obložite pek-papirom i redajte keksiće, ostavljajući minimalno prostora između, jer neće puno narasti. Pecite u rerni zagrijanoj na 170 stepeni, 10 do 12 minuta. Ostavite par minuta da se prohlade, pa jedan keksić namažite čokoladnim namazom i  preklopite drugim. Po želji pospite šećerom u prahu.

Istorijat klasičnih keksića

Prhko tijesto bogato margarinom i marmeladom ili pekmezom budi uspomene, a zanimljivo je da su linceri kakve znamo u današnjem obliku nastali sasvim slučajno od recepta za tortu.

Lincer torta osmišljena je 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s margarinom, kao i danas u keksićima, uz dodatak pekmeza od crne ribizle. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksići, a veličinom manji bili su praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug nazvan Lincerovo oko. Prvi ih je počeo prodavati austrijski poslastičar Johan Konrad Vogel.

Više od dva vijeka kasnije izvorno austrijski recept u Sjedinjene Američke Države donio je austrijski iseljenik Franc Holcluber, a američko se stanovništvo oduševilo desertom, te se poslastica širila dalje svijetom.

Ovaj desert, koji budi najljepše praznične uspomene, vrlo je jednostavan za izradu. Osnovni sastojci su margarin, marmelada ili pekmez, bijelo brašno i vanilin šećer, ali za bolji ukus možete dodati i malo korice limuna, prstohvat cimeta i mljevene bademe, baš kao što je to bilo u originalnom receptu iz 17. vijeka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije