Hrana i piće

Novi delikates na trpezi: Slatko od bagrema i pohovani cvijet

Novi delikates na trpezi: Slatko od bagrema i pohovani cvijet
Foto: Ilustracija/Arhiva | Novi delikates na trpezi: Slatko od bagrema i pohovani cvijet

Sirup od bagrema je česta poslastica na srpskim trpezama, ali slatko od cvijeta ove biljke danas je prava rijetkost.

Bagrem cvjeta kratko, tako da kraj maja treba iskoristiti za pravljenje ove đakonije, koja kada je probate, stičete utisak, ima ukus meda.

Siniša Jevtić iz okoline Kruševca nedavno je sa suprugom Marijanom napravio ovu poslasticu, na iznenađenje mnogih prijatelja.

"Ljudi su navikli na slatko od trešanja, jagoda, šljiva i drugog voća, ali ovo od cveta bagrema pravo je iznenađenje za mnoge", objašnjavaju za Telegraf u porodici Jevtić.

Bagrem je sladunjav i medonosan, tako da njegov ukus prija mnogima.

"Slatko se kuva kao i svako drugo. Potrebno je litar vode, oko 150 grama bagremovog cveta, od 800 grama do kilogram šećera i kesica limuntusa. Latice bagrema dobro operite pa ih stavite u ključalu vodu. Kuvajte ih deset do petnaest minuta", prenose domaćini tajnu dobrog slatkog od bagrema.

"Dodajte šećer i kuvajte kao bilo koje drugo slatko, dok ne postane veoma gusto a kapljice počnu da se odvajaju od kašike. Onda sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Gotovo slatko skinite sa šporeta, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći i da se dobro ohladi. Posle toga slatko sipati u sterilne tegle", priča Siniša.

U Srbiiji su nekada domaćice pravile i slatko od ružinih latica, koje je danas takođe rijetkost. Ovaj specijalitet od bagremovog cvijeta najviše podsjeća na slatko od ružinih latica.

Boja im se razlikuje, jer bagrem ima tamno braon boju, dok je ono od ružinih latica crvenkasto ili roze boje.

Sinišina supruga Marijana, koja je rođena u Holandiji, otkriva još jedan nesvakidašnji recept za još jednu poslasticu od bagremovog cvijeta, koja se krajem proljeća pravi u zemlji lala.

Ona nam je odala malu tajnu recepta za pohovani bagremov cvijet.

"Cvetovi bagrema se umaču u testo za pohovanje, koje se pravi od jaja, brašna i kome se dodaje pivo. Prže se u vrelom ulju, a kada ubrus upije višak masnoće, možete da ih pospete i šećerom u prahu, jer su sladunjavi. Služe se takođe kao poslastica", otkriva Marijana.

Jevtići dodaju da je ove godine bagrem slabo cvjetao zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, te će ovog ljeta slatko od cvijeta ove biljke biti zaista pravi delikates.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije