Hrana i piće

Nutricionista otkrio pravu istinu o lubenici

Nutricionista otkrio pravu istinu o lubenici
Foto: N.N. | Nutricionista otkrio pravu istinu o lubenici

Nećemo još dugo uživati u omiljenom plodu ljeta - lubenici, pa vrijedi iskoristiti posljednje trenutke da u slast pojedemo ovo sočno, crvenkasto povrće (pripada porodici bundeva), za koje većina vjeruje da je voće.

Osim što savršeno rashlađuje, predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i veoma dijetalnu - na 100 grama lubenica ima svega 30 kalorija. Ovo povrće je takođe i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijumom, kalcijumom, citrulinom, likopenom...

Poznato je da stimuliše rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, ali povoljno utiče i na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

“Osim obilja vitamina, ona je fantastičan način da unesemo prijekopotrebnu vodu na tropskim temperaturama, a naročito za ljude koji "ne vole" vodu. Nemam odgovor na pitanje kako pronaći slatku lubenicu, ali svim damama poručujem da se ne razočaraju ako naprave pogrešan izbor, pošto manje slatka lubenica znači manje šećera, što znači da je možemo pojesti više”, objašnjava dijetetičar.

Često se može čuti da nije samo zdravo meso lubenice, već se za konzumaciju savjetuju i sjemenke. Međutim, nutricionistkinja ističe da stvari ne stoje baš tako...

“Što se tiče sjemenki - ne vrijedi jesti crne stare sjemenke, odnosno one će, konzumirane u manjoj količini, protrčati kroz digestivni trakt i malo pomoći probavu, ali u većim količinama mogle bi imati čak i neželjene efekte. Ovdje naročito obazrivi treba da bude bolesnici sa problemima varenja i hroničnim oboljenjima digestivnog trakta (Kron, kolitis...)”, akcentuje nutricioniskinja, i dodaje da one ipak imaju svoju vrijednost, ali samo ako se pravilno konzumiraju:

“Naravno, crne sjemenke su nesumnjivo izvor vlakana, ali i vrijednih mikronutrijenata - no da bismo do njih došli treba ih ili sažvakati ili samljeti. Zanimljiv je podatak da se u Egiptu koriste kao grickalica”, kratko ih propečete posoljene na pek papiru.

Ono što vjerovatno niste znali jeste da su od crnih daleko bolje bijele - mlade sjemenke lubenice.

“Bijele, mlade sjemenke pak možemo uporediti sa proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bijele sjemenke”, zaključuje nutricionistkinja.

(Srbija Danas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije