Hrana i piće

Oduševiće vas ukusom: Hljeb od pistaća - novi gastro hit

Oduševiće vas ukusom: Hljeb od pistaća - novi gastro hit
Foto: olivesnthyme.com | Oduševiće vas ukusom: Hljeb od pistaća - novi gastro hit

Godinama je banana hljeb jedna od najpopularnijih poslastica - priprema je jednostavna i brza, kolač je sočan, možemo ga obogatiti čokoladom, orašastim plodovima ili voćem, a osim toga, uz malo truda može biti zdrav obrok.

Uz banana hljeb, titulu popularnih poslastica koje se lako pripremaju nose i njemu slični kolači - hljeb od bundeve i limun hljeb, a čini se da je trenutno najpopularniji hljeb od pistaća, koji poznavaoci prilika u kulinarskom svijetu nazivaju novim gastro hitom.

U nastavku donosimo recept za hljeb od pistaća s glazurom od badema i vanilije, poslasticu koja će vas oduševiti mekoćom i ukusom.

Recept

Sastojci:

240 g brašna

1 puding od pistaća

2 kašičice praška za pecivo

pola kašičice soli

150 g šećera

korica limuna

120 ml ulja

2 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanilije

pola kašičice ekstrakta badema

120 g kisele pavlake

120 ml mlijeka

Za glazuru:

120 g šećera u prahu

15 ml otopljenog maslaca

pola kašičice ekstrakta badema

kašičica ekstrakta vanilije

120 g nasjeckanih pistaća za posipanje

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 170 stepeni. Kalup za hljeb obložite pek-papirom. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mješavinu pudinga od pistaća, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli izmiksajte šećer i koricu limuna. Dodajte ulje, jaja, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema, kiselu pavlaku i mlijeko, pa sve dobro izmiješajte. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre i lagano miješajte dok se sve ne sjedini. Po želji, dodajte 120 g nasjeckanih pistaća.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup za hljeb. Pecite 55 do 65 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu hljeba ne izađe čista. Ohladite hljeb u kalupu 15 minuta, a zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu, otopljeni maslac, ekstrakt badema i ekstrakt vanilije. Po potrebi dodajte malo mlijeka da biste postigli željenu gustoću. Prelijte ohlađeni hljeb glazurom, pospite nasjeckanim pistaćima i narežite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije