Hrana i piće

Okroška: Ruski kulinarski klasik za tople ljetne dane

Okroška: Ruski kulinarski klasik za tople ljetne dane
Foto: N.N. | Okroška: Ruski kulinarski klasik za tople ljetne dane

Tipični ruski obrok počinje hladnim predjelom, potom se prelazi na supu, zatim slijedi glavno jelo i na kraju se poslužuje ne previše sladak desert. Međutim, kada se gledaju svi ovi slijedovi supa zauzima posebno mjesto u ruskoj tradiciji te se u Rusiji svakodnevno konzumira.

Plejada supa u ruskoj kuhinji je velika te se one temelje na ribi, gljivama, povrću, mliječnim proizvodima ili mesu.

Jedna od najpoznatijih supa te pravi ljetni kulinarski klasik je okroška.

To je osvježavajuća hladna gusta supa za tople ljetne dane u čijoj osnovi leže osvježavajući i zdravi napici - kvas i kefir, a nadograđuju je hrskavo povrće, šunka i jaja.

Ova klasična ruska hladna gusta supa tradicionalno se pripravlja s kvasom, fermentiranim napitkom od raži ili ječma, i kefirom - ili sa samo jednim od ta dva napitka (budući da je, uz rijetke izuzetke, izvan granica Rusije i Ukrajine lakše pronaći kefir nego kvas).

Okroška je kombinacija hrskavog svježeg povrća s mesom i podrazumijeva čorbu koja je istovremeno i osvježavajuća i hranjiva. Tradicionalni recepti se razlikuju, te zavise najviše od predjela u kojem se supa pripravljala. U nekim dijelovima Rusije se kao mesni dodatak koriste jezik i kobasice, drugi pak koriste dimljeni losos ili šunku.

Međutim, sve verzije sadrže svježe krastavce, mladi luk, kopar, rotkvice i tvrdo kuvana jaja. U posnu okrošku dodaje se voće poput jabuka ili trešanja. Prema nekim receptima dodaje se i djelimično skuvan mladi krompir.

Sastojci:

½ litre kefira (sadržaj masnoće izaberite po svom ukusu)

½ litre kvasa

300 grama mesa, ribe ili šunke, narezano na kockice

1 krastavac, oljušten i bez sjemenki, narezan na kockice

6 rotkvica narezanih na kockice

4 mlada luka, tanko narezana

½ šoljice kopra

1 supena kašika šećera

1 supena kašika morske soli

2 supene kašike senfa (idealno dižon)

2 tvrdo kuvana jaja

kašika pavlake ili kiselog mlijeka (nije obavezno)

Priprema:

Skuvajte dva jajeta u slanoj vodi 17 minuta, da budu tvrdo kuvana. Jaja potopite u posudu s ledenom vodom na sedam minuta. Ovako ćete lakše odvojiti bjelanca od žumanaca, ali i žumancima sačuvati čistu žutu boju. Ogulite i narežite jaja, odvajajući žumanca od bjelanaca. Bjelanca izrežite na kockice i ostavite sa strane. Žumanca stavite u veliku posudu za miješanje (možete upotrijebite samo jedno žumance ako vodite računa o holesterolu) i dodajte senf, šećer i so. Poleđinom kašike umiješajte sastojke u pastu.

U pastu postepeno dodajte kefir i kvas miješajući kašikom dok smjesa ne postane ujednačena.

Prema tradicionalnim receptima u ovoj fazi dodaje se i velika kašika pavlake. Pavlaka daje veću gustoću čorbi, ali i ukusan kremast ukus i teksturu. Možete dodati i kiselo mlijeko, čime ćete postići željeni ukus, ali s daleko manje kalorija. Dodajte i ostale sastojke i ostavite da se hladi najmanje dva sata prije posluživanja. Okroška se uvijek služi hladna.

Varijante okroške

Najvažnije u vezi s okroškom jeste da sastojci nisu strogo propisani. Jedino što ostaje kao osnova su kvas i kefir. Sami kombinujte omiljene ukuse i teksture kako biste dobili svoju verziju ovog klasika ruske kuhinje.

*Varijanta koja vjerojatno potiče iz Poljske:

Pomiješajte bolonjsku salamu, kuvanu kobasicu (ili jezik), blanširan grašak i cveklu s tradicionalnim svježim krastavcima, mladim lukom, rotkvicama i koprom. Ukrasite kiselim krastavcima.

*Iznenađujuća španska varijanta:

Pomiješajte šunku ili chorizo kobasicu s pečenim crvenim paprikama, šparogama i jabukama. Poslužite s kriškama paradajza bez sjemenki i bosiljkom.

*Luksuzna baltička varijanta: Kombinujte račiće, dimljeni losos i ostale vrste dimljene ribe s potočarkom, kiseljakom i dinstanim porilukom, i na kraju umiješajte sok od svježeg limuna, pavlaku i dodajte pregršt kopra.

*Na grčki način: Odvojite bjelanca i obilno dodajte kremasto kiselo mijeko (grčki jogurt), bijeli luk, šoljicu soka od limuna i veliku kašiku maslinovog ulja.

*Božanstvena voćna varijanta: Pomiješajte svježe jagode, trešnje, marelice i drugo bobičasto voće s krastavcima i prelijte sokom od limete. Umjesto kopra dodajte veću količinu mente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije