Hrana i piće

Omiljena namirnica u narodu: Čarobni pasulj

Omiljena namirnica u narodu: Čarobni pasulj
Foto: N.N. | Omiljena namirnica u narodu: Čarobni pasulj

Iako stara poslovica kaže "prosto k'o pasulj", ova u našem narodu veoma omiljena namirnica priprema se na stotinu načina. Pripada rodu mahunarki, biljnom rodu koji je po nutritivnoj vrijednosti izuzetno značajan. Iako su kod nas najomiljenije bijele sorte pasulja, crni pasulj je još korisniji.

U njegovoj obojenoj ljusci postoji najmanje osam različitih flavonoida, uključujući antocijanin, koji toj sjemenki daje moćnu antioksidansnu ulogu.

U njemu je ključ zdravlja

Pasulj je odlična namirnica za poboljšanje zdravlja srca. Koncentrisani je izvor prehrambenih vlakana, koji pomažu u smanjenju holesterola, folne kiseline koja snižava koncentraciju homocisteina u krvi, spoja koji oštećuje zidove arterija. Takođe, pasulj je dobar izvor magnezijuma koji je antistresni mineral, važan za rad mišića i nervnog sistema. Polifenolni antioksidativni fitonutrijenti koji su u sastavu pasulja štite holesterol od oksidacije, sprečavajući nastajanje ateroskleroze. Pasulj je dobar izvor vitamina B1, koji ima važnu ulogu u pretvaranju šećera u iskoristivu energiju, takođe je dobar izvor fosfora koji je sasatavni dio ATP molekula (adenotrifosfata), materija koje učestvuju u svim važnim životnim procesima. Odličan je izvor mangana koji štiti mitohondrije, a oni proizvode energiju i štite od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali.

SAVRŠEN SPOJ S TJESTENINOM

Pasulj izaziva gasove, jer ljudi ne mogu da svare šećere koji se nalaze u njegovom zrnu. Te šećere troše bakterije u debelom crijevu i proizvode gasove. Proces se može smanjiti ako se baci voda u kojoj je bio namočen pasulj ili se baca prva voda u kojoj je kuvan. Kim, komorač i đumbir su začini posebno djelotvorni u sprečavanju stvaranja gasova, a bilo koji od aromatičnih začina može ublažiti djelovanje bakterija i stimulisati probavu. Pasulj sadrži aminokiselinu lizin koju žitarice nemaju, a siromašan je cisteinom, metioninom i triptofanom kojima žitarice obiluju, pa je spoj pasulja i žitarica ili proizvoda od žitarica, poput tjestenine, odličan. Pasulj je izvrstan izvor bjelančevina. Samo jedna šolja kuvanog pasulja sadrži 15 grama bjelančevina, čime se zadovoljava značajan dio dnevnih potreba. Pasulj je takođe izvrstan izvor molibdena koji eliminiše štetne materije iz organizma. Molibden je glavni dio enzima koji je odgovoran za iskorištavanje gvožda.

Kako ga čuvati?

Pasulj treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mjestu, gdje se može održati do 12 mjeseci. Bilo da se kupuje na kilogram ili pakovan, važno je da nema znakova vlage ni oštećenja od insekata, da su sjemenke cijele i nisu napukle. Kuvani pasulj može se čuvati u frižideru tri dana. Pri kupovini konzervisanog pasulja najbolje je odabrati onaj ekološki uzgajan koji ne sadrži dodatne soli ili aditive.

Nova istraživanja

Neke naučne studije pokazale su da pasulj pomaže u prevenciji raka, tako što osobe koje češće jedu mahunarke imaju manji rizik od pojave raka debelog creva, dojke, prostate i pankreasa. Velika antioksidansna moć pasulja leži u spojevima koji se zovu antocijani, a kojih najviše ima u crnom pasulju, zatim nešto manje u crvenom, smeđem i bjelom. Količina antocijanina u crnoj sorti pasulja gotovo je jednaka količini spomenutih fitonutrijenata u brusnicama i groždu i oko deset puta veća nego u istoj količini narandži. Pasulj ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti osobe oboljele od celijakije (bolesti trajne nepodnošljivosti glutena). Preporučljivo je češće jesti pasulj i radi pravilne probave, prevencije zatvora, prevencije i liječenja sindroma iritabilnog kolona, hemoroida, divertikuloze. Pasulj ima niski glihemijski indeks (GI=39), dakle sprečava brz rast glukoze u krvi, pa je time idealna namirnica za dijabetičare, kao i tokom dijete za mršavljenje.

PRAVILNO KOMBINUJTE

Iako postoji više od 70 sorti pasulja, kod nas se najviše uzgajaju gradištanac, tetovac, biser, galeb, zlatko, čučavac, sremac…

Ove i druge sorte poznatije su po narodnim nazivima: bijeli pasulj tetovac, bijeli sitni pasulj, crveni pasulj, pasulj trešnjevac, žuti pasulj.

Pasulj se teško vari jer se bjelančevine i ugljeni hidrati koje sadrži u tijelu razgrađuju na različite načine. Bez ljuske, koja se poslije stajanja u vodi i bubrenja skida, pasulj je lakše svarljiv i tada se obično od njega prave kaše.

Dovoljno je da ga jedete jednom nedjeljno, a kada ga spremate, činite to kako treba.

Prije kuvanja, pasulj preberite, operite, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji preko noći. Prvih 10-15 minuta kuvajte ga na jačoj temperaturi, a onda ga ocijedite i vodu bacite. Sipajte drugu vodu i kuvajte. Vrijeme kuvanja zavisi od sorte, ali i od toga da li je pasulj mlad ili star. Ako volite da uz pasulj jedete ribu ili jaja, vrijeme je da se odreknete ove loše navike jer ovakve kombinacije stvaraju kiselu reakciju krvi i mokraće, što je štetno za organizam

AZUKI PASULJ

Azuki pasulj predstavlja dio kineske nacionalne kuhinje i najviše se uzgaja u istočnoj Aziji i na Himalajima. Ovaj pasulj je dosta sitan i ima smeđe-crvenkastu boju s malom bijelom izbočinom koja se nalazi sa jedne strane zrna. Zbog svoje sočnosti i slatkog ukusa, on se često koristi sa umak, za krokete ili čak za pljeskavicu. Azuki pasulj ima blagotvoran uticaj na naše zdravlje, prije svega zbog velike količine proteina i minerala koje sadrži, ali i zbog visokog nivoa vlakana. Iako azuki pasulj ima malo više kalorija od ostalih vrsta pasulja, on ne sadrži masti, tako da je dobar za regulisanje nivoa holesterola u organizmu, ali i za izbacivanje toksina. Nema sumnje da azuki pasulj ima pozitivan uticaj na rad crijeva, a istovremeno sprečava infekciju mokraćne bešike i druge urinarne poremećaje.

VRSTE:

Tetovac - pljosnat, krupan, bjeličast. Poslije stajanja u vodi, kuva se oko sat i po. Ukus mu je blag, a posebnu aromu dobija kada se poslije kuvanja zapeče u rerni.

Bijeli pasulj - sličan tetovcu, ali je sitniji. Vrlo prijatnog ukusa. Poslije stajanja u vodi, kuva se do sat vremena. Koristi se uglavnom za pripremu variva i salata.

Crveni pasulj - crvenkasto-ružičasti pasulj kuva se isto kao i bijeli pasulj.

Trešnjevac - mala, braon zrna najbrže se kuvaju od svih sorti pasulja.

Šareni pasulj - lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana. Savršeno se slaže s kiselim kupusom jer povećava apsorpciju vitamina C.

Žuti pasulj - sitan, pljosnat, sivo-žut. Poslije stajanja u vodi kuva se oko dva sata. Najukusniji je sa suvim mesom i zaprškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije