Hrana i piće

Opsjednutost zdravom hranom može prerasti u bolest koja se teško liječi

Opsjednutost zdravom hranom može prerasti u bolest koja se teško liječi
Foto: Ilustracija | Opsjednutost zdravom hranom može prerasti u bolest koja se teško liječi

Zdrava ishrana može imati i negativne posljedice, ali po psihu.

Da li znate šta je ortoreksija?

Ova riječ zvuči neobično i teško biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija zapravo ima veze sa hranom – u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravom hranom.

Neke osobe iz bezazlene potrebe za promjenom lošeg načina ishrane odu u drugu krajnost, i upadnu u ortoreksiju iz koje se ponekad nije lako izvući.

Teško se liječi

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvijek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju porijeklo i način pripreme.

Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju porijeklo i čistoća hrane, a opsjednuti su i planiranjem i pripremom hrane.

Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem - praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija.

Koju hranu ortoreksičari izbjegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrijednost. Ukoliko je i pojedu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubjeđeni da se hrane savršeno zdravo.

(Magazin Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije