Hrana i piće

Osvježite se uz hladne napitke

Osvježite se uz hladne napitke
Foto: N.N. | Osvježite se uz hladne napitke

Zbog visokih temperatura kojima smo trenutno izloženi uz sebe bi stalno trebalo da imamo bocu vode.

Stručnjaci kažu kako je uvjerenje da će nas sladoled najbolje rashladiti zapravo veliki mit. Zato je bolje dati prednost laganim napicima, smutijima i hladnoj kafi. Ukoliko želite biti kreativni kad su u pitanju napici i svejedno se dobro rashladiti, potražite inspiraciju među sljedećim receptima.

Napitak od jagoda i limete

Ako vam kombinacija jagoda, mente i limete zvuči primamljivo, onda jednostavno morate pripremiti ovaj recept. Uz malo votke ili bijelog ruma ovaj osvježavajući sok može postati i genijalan ljetni koktel.

 Sastojci:

50 g jagoda

1/2 čaše listića svježe mente

1/2 čaše soka od limete

1/4 čaše cvjetnog meda

1 litar gazirane mineralne vode

listići mente i kolutići limete

Priprema:

U blender stavite jagode, mentu, sok od limete i med. Blendirajte da se dobije gusta smjesa. Probajte, pa ako je potrebno dodajte više meda. Sipajte gustu smjesu od jagoda u bokal, dodajte gaziranu mineralnu vodu. Promiješajte, sipajte u čaše i uživajte.

Napitak od kivija i limete

Sastojci:

110 g šećera

125 ml vode

8 kivija

80 ml soka od limete

1/2 šolje mente

250 ml mineralne vode

Priprema:

U velikoj posudi rastopite šećer u kipućoj vodi pa ohladite. Ogulite kivije i narežite ih na veće komade te ih usitnite u blenderu s ohlađenom vodom sa šećerom. Dodajte sok od limete i listiće mente te miksajte u blenderu dok se sastojci ne prožmu. Ulijte u vrč i dolijte gaziranu vodu.

Limunada s lubenicom

Sastojci:

1/2 l vode

500 g lubenice

sok od jednog limuna

zaslađivač po želji

Priprema:

Lubenicu očistite od kore i sjemenki te usitnite (u blenderu ili štapnim mikserom) i procijedite. Dobivenom soku dodajte iscijeđeni limun i ohlađenu vodu. Zasladite i ukrasite po želji.

Smuti od banane

Sastojci:

1 banana

7 kašika mljevenog keksa

2 šolje mlijeka

Priprema:

Bananu koju ste bar sat vremena držali u frižideru isjeckajte i stavite u blender. Dodajte keks, a ako volite slađe napitke - i kašiku šećera ili meda. Sve prelijte mlijekom i izmiksajte. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa služiti u čaše. Možete da pospete kokosovim šećerom.

Ledena kafa

Sastojci:

2 kašike kafe u zrnu

2 kašike šećera

2 čašice hladne vode

6 kašika sladoleda po želji

čokoladni preliv

4 čašice hladnog mlijeka

kocke leda

Priprema:

U blenderu izmiksajte kafu, šećer i vodu. Napravite pjenastu masu. Na dno čaše stavite led pa kafeni dio. U blender sipajte mlijeko pa kad se zapjeni sipajte preko kafe. Na kraju dodajte sladoled. Napitak ukrasite čokoladnim prelivom.

Kompot od bresaka

Sastojci:

3 kg bresaka

1 kg kristal šećera

1,5 l vode

2 limuna

malo mljevenog keksa

Priprema:

U dublji sud sipajte šećer, vodu i iscijeđeni sok od limuna. Stavite na ringlu da se šećer otopi. U međuvremenu breskve operite, oljuštite i prepolovite pa očistite od koštica. Stavite ih u vreo šećerni rastvor i kuvajte do 10 minuta. Sačekajte da se smjesa malo ohladi pa je stavite u frižider na pola sata, a zatim poslužite u činiji. Kompot pospite mljevenim keksom, a možete i orasima, bademom ili suvim grožđem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije