Hrana i piće

Ove namirnice bolje je da kupujete zamrznute

Ove namirnice bolje je da kupujete zamrznute
Foto: bbernard/Shutterstock | Ove namirnice bolje je da kupujete zamrznute

Nutricionistkinja Rijanon Lambert je otkrila pet namirnica koje su zdrave, ali samo ukoliko su zamrznute.

Mnogo namirnica i dalje zadržava svoju nutritivnu vrednost nakon boravka u zamrzivaču.

"Zamrznuta hrana poput voća, povrća i mesa, pa čak i hljeba, koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranjiva kao i svježa. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svježih, tako da su oni odlična opcija ako želite da uštedite", objasnila je nutricionistkinja.

Ona je dodala da odabir zamrznutih proizvoda takođe može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se mogu i kasnije upotrebljavati u ishrani. Ovo je posebno važno jer troškovi života ne prestaju da rastu.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti zamrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju vrećicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije da kupite smrznutu nego svježu i lak je dodatak svakom obroku. Takođe, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.

Smrznuti sjeckani bijeli luk

Ljubitelji bijelog luka znaće da guljenje i sjeckanje oštrih čenova može biti velika muka. Dakle, držanje vrećice smrznutog i iseckanog belog luka u zamrzivaču će vam uštedjeti vreme i novac. Lukovice neće izgubiti svoj ukus kada se zamrznu, iako bi mogle da izgube deo svoje jačine. Stoga možete da nastavite da uživate u prednostima bijelog luka, njegov glavni sastojak - alicin, može da podrži vaš imunitet u borbi protiv virusa.

Smrznuti brokoli

Brokoli je još jedno od onih povrća koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrijednosti čak i kada je zamrznuto.

Konzumiranje ove superhrane može značajno poboljšati zdravlje crijeva, prema nedavnoj studiji, kao i dati podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Kako je Rijanon Lambert nedavno rekla da konzumiranje smrznute ribe može biti mnogo pristupačnije. Zamrzavanje neće umanjiti njegovu nutritivnu vrijednost - i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.

Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok sa jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svježeg voća sadržavati samo nekoliko njih - kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže.

Nema ništa gore od toga da vam se bobičastvo voće ukiseli zbog nekoliko dana u frižideru.

Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem, prenosi Klix.ba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije