Hrana i piće

Ovo je najbolji način za skladištenje vina

Ovo je najbolji način za skladištenje vina
Foto: Pinterest | Ovo je najbolji način za skladištenje vina

Proizvođači vina konstantno pokušavaju da nađu najbolji način za skladištenje svojih vina. U potrazi za hladnim i mirnim mjestom sa konstantnom temperaturom, dolaze do zanimljivih skladišta, kao što je na primjer - morsko dno!

Smatra se da podvodni uslovi, potpuni mrak i konstantna temperatura, ubrzavaju proces starenja, dodajući kompleksnost vinu. Vina se spuštaju u more u metalnim kavezima pomoću male dizailice, obično sa ribarskog čamca. Nakon toga vino se obilazi sa vremena na vrijeme i provjeravaju se senzori koji prate temperaturu i pritisak vode oko vina.

Ali to ima svoju cijenu - tehnika košta 25-70 odsto više za vinara od odležavanja vina u normalnom vinskom podrumu, zbog potrebne logistike. Preduzetnici ulažu u ovaj sektor "misleći da to nije hir, već tehnika koja može biti veoma korisna i dodaju kvalitete vinu koji ga čine privlačnijim za javnost."

Vino koje odležava pod morem, sa svojim plimama, strujama i talasima, može biti "veoma grubo", tako da je najbolje raditi sa "veoma robusnim vinima", rekao je glavni enolog "Crusoe Treasure" vinarije, Antonio Palacios. Kompanija sarađuje sa vinarijama iz različitih dijelova Španije, a pošto nije ograničena sistemom geografskih oznaka, odnosno oznakom zaštite porijekla vezanom za mjesto proizvodnje vina, može da miješa različite sorte grožđa iz više regiona.

Boce idu 20 metara ispod mora, gdje odmaraju šest do 12 mjeseci u metalnim kavezima.

Marija Nensi Kastro Rodrigez, vlasnica Bodega Palmera Castro i Magan, naglašava da je ova niša još uvijek u pionirskoj fazi.

"Postoji malo informacija, nema bibliografije, nema analitičke osnove ni prakse", rekla je ona.

Vina odležana pod vodom još uvijek su uglavnom nepoznata i teško ih je pronaći u restoranima i prodavnicama.

"Željeli bismo da postoji više svijesti o konceptu podvodnog vina od strane potrošača i profesionalaca", rekao je Palacios.

(Magazin novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije