Hrana i piće

Ovo su najzdravije vrste mesa

Ovo su najzdravije vrste mesa
Foto: Pixabay | Ovo su najzdravije vrste mesa

Hamburgeri, kobasice i pileća krilca su mnogima omiljeni komadi mesa, ali oni nikako nisu najbolji izbor za vas.

Ali ne treba potpuno da se odreknete mesa, jer zdravi proteini koje nam meso pruža su uvijek dobrodošli.

Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i gvožđa.

Sjledeće vrste mesa su najbolji izbor za zdravlje:

Meso bez masnoća

Svi nutricionisti će se složiti kako treba tražiti meso bez puno masnoća, a najbolje bi bilo da sadrži 10 grama masnoća po komadu. Ona smatra da nije loša ideja očistiti meso od masnoća, kože, te da se priprema kuvanjem ili prženjem bez ulja i puno soli kako bi taj komad mesa i ostao zdrav za konzumaciju.

Ćuretina bez kože

Ćuretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcionisanje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmasni dio ćuretine, bataci su dobar izvor gvožđa koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.

Pileća prsa bez kože

Piletina je odličan izvor vitamina B6 i B3, a to je samo početak. Istraživanja ukazuju na to da piletina igra pozitivnu ulogu u održavanju željene tjelesne mase, ali i zdravog života. Uz to je belo pileće meso dobar izvor fosfora i riboflavina. Ako se pitate šta je sa tamnim pilećim mesom, ono se može pohvaliti većim količinama cinka od bijelog mesa.

Svinjski file

Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite file.

Ramstek i mljevena govedina (95 posto mesa bez masnoća)

Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan dio pravilne ishrane, a tako tvrdi studija sprovedena prije nekoliko godina od strane "Proceedings of the Nutrition Society". Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila, jer će tako meso sadržati više vitamina E i antioksidanata.

Pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreni dio mesa može biti i opasan za zdravlje.

Šta izbjegavati?

Salama, naresci i kobasice samo su primjer obrađenog mesa koje treba izbjegavati ili umjereno konzumirati. Naučna istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka crijeva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tipa 2.

Izbjegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utiču na porast holesterola. I rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ali ako ste umjereni, ne morate brinuti za zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije