Hrana i piće

Ovo voće vjerovatno nikada niste probali

Ovo voće vjerovatno nikada niste probali
Ovo voće vjerovatno nikada niste probali

Iako vam se može učiniti da su naši marketi prepuni različitog izbora voća, to je ipak samo mali djelić onoga što nam priroda nudi. U različitim dijelovima svijeta popularno je različito voće. Ono za koje možda nikada niste ni čuli, negdje u svijetu se svakodnevno konzumira.

10. Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi porijeklom iz Indonezije i Malezije, a također prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj riječi rambut koja znači kosa.

Mekano i hrskavo, sjeme je jestivo, ali samo kada je skuhano. Nekada se vjerovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Cijeli oguljeni plod, zajedno sa sjemenom, je jestiv.

9. Voće Baobaba / Adansonije

Ukus ovog voća je opisan kao “negdje između grejpa, kruške, vanilije.” Ima dvostruko više kalcija od mlijeka, bogato je antioksidansima, te ima šest puta više vitamina C od naranče.

U nekim dijelovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuhano. Od njega se prave sokovi, a čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj Uniji prodaja voća Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.

8. Mangostan

Mangostan (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a također raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.

Često opisano kao ‘suptilni delikates’, ovo voće je jestivo, te relativno bogato hranjivim tvarima. Zbog ograničenja na uvoz, svjež mangostan nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegdje mogu pronaći konzervisani.

7. Kruhovac

Kruhovac (Artocarpus altilis) je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima. Ovo voće se uglavnom jede kuhano ili pomiješano sa drugim voćem ili kokosovim puterom.

Bogato je ugljikohidratima, a sastoji se od 70% vode. Takođe, dobar je izvor vitamina C, kao i tiamina i kalija. Najčešće se jede nakon što se skuha, te pomiješa sa kokosovim mlijekom i zatim ispeče u listovima banane.

6. Nangka

Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!

Veoće je puno škroba i vlakana, a okus se može uporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuha. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa okusom ovog voća.

5. Drvena jabuka (Limonia)

Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njen plod ima oklop koji je ‘tvrd kao kamen’. Plod je ljekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomiješana sa kokosovim mlijekom. Od njega se takođe pravi i jako popularno ljetno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje miješanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

4. Aguaje

Aguaje (Mauritia flexuosa), poznato i kao moriche palma, ita, buriti i canangucho je voće koje raste pored močvara i drugih vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.

Voće je jestivo sirovo, ima visok sadržaj vitamina C, a koristi se za proizvodnju sokova, pekmeza i sladoleda. Od njega se također pravi i vino. Često se koristi i za liječenje opeklina, a niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca. Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

3. Salak

Salak, ili zmijsko voće (Salacca zalacca) raste u Indoneziji, Maleziji i Brunejima. Ukus se poredi sa blago slatkim okusom ananasa.

Uzgaja se u cijeloj Indoneziji, a postoji najmanje 30 sorti od koji se izdvajaju dvije: Salak pondoh iz Yogyakarta pokrajine i Salak Bali sa ostrva Bali.

2. Monstera

Monstera (Monstera deliciosa) je biljka koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno do Kolumbije. Često se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.

Ako se jede nezrelo, moglo bi biti otrovno za tijelo (treba mu godina dana da sazrije). Kada konačno sazrije, ima okus mješavine banane i ananasa, a sadrži pregršt vitamina C. Također pruža instant energiju i izdržljivost.

1. Cupuaçu

Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) je voće koje raste u tropskim prašumama Amazona, te se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na sjeveru Brazila.

Koristi se u proizvodnji slatkiša i slastica, zbog svog ‘čokoladnog ukusa sa okusom ananasa’, a pored toga ima i jako lijep miris. Smatra se super voćem jer je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanasa, kalcij, selen, kao i vitamine A i C.

(NN/pixelizam.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije