Hrana i piće

Paris-Brest, francuski specijalitet od kuvanog tijesta i kreme od lješnika

Paris-Brest, francuski specijalitet od kuvanog tijesta i kreme od lješnika
Foto: N.N. | Paris-Brest, francuski specijalitet od kuvanog tijesta i kreme od lješnika

Paris-Brest je francuski desert delikatne izrade sačinjen od kuvanog tijesta i prefinjene poslastičarske kreme obogaćene pralina pastom koja se dobija od karamelizovanih lješnika.

Ovaj desert osmislio je poslastičar Luis Durand davne 1910. godine u čast Pariz - Brest - Pariz biciklističke trke, a njegov okrugli oblik simbolizuje upravo točak bicikla. Osnivač trke bio je francuski novinar Pjer Gifard i upravo na njegov zahtjev napravljen je ovaj, danas slavni, desert - prva verzija Paris-Bresta izgledala je kao točak prečnika od 30 do 50 cm i napravljena je 1910. godine, dok su danas male porcije postale popularnije i mogu se naći u poslastičarnicama širom Francuske i svijeta.

Kao tijesto za desert se koristi klasično kuvano tijesto, koje se posipa listićima badema, a filuje se kremom obogaćenom pralina pastom od lješnika.

Sastojci:

Pralina pasta

180 g šećera

300 g lješnika

prstohvat soli

Krema

800 ml mlijeka

120 g gustina

150 g šećera

malo arome vanilije

4 žumanjka

150 g maslaca

300 g pralina paste

Kuvano tijesto

100 ml vode

100 ml mlijeka

100 g maslaca

prstohvat soli

1 kašika šećera

150 g mekog brašna

4 jaja

Za premazivanje (opciono)

1 žumanjak + kašika mlijeka

listići badema

Priprema:

Prvo pripremite pralina pastu. Prepržite lješnike na tavi na umjerenoj temperaturi - tavu protreste nekoliko puta u toku prženja. Prepržene lješnike prebacite u suvu krpu, zamotajte ih i protrljajte kako biste uklonili opnu sa njih. Zatim otopite šećer na umjerenoj temperaturi i vodite računa da šećer ne izgori, a kad se potpuno istopi i dobije lijepu karamel boju dodajte i prstohvat soli, lješnike i promiješajte, a zatim što brže prebacite na pleh obložen pek-papirom u što tanjem sloju kako biste lakše kidali komade ohlađene smjese. Kad se potpuno ohladi, izlomite komade i prebacite ih u sjeckalicu, te miksajte dok ne dobijete pralina pastu.

Zatim krenite sa pripremom kreme. Od ukupne količine hladnog mlijeka odvojite 1 dl, te mu dodajte gustin, šećer, aromu vanilije i žumanjke i miješajte dok ne dobijte glatku smjesu. Ostatak mlijeka zagrijavajte u šerpi. Veći dio zagrijanog mlijeka prvo dodajte u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješajte, a zatim sve vratite u šerpu sa ostatkom mlijeka i uz stalno miješanje zakuvajte gustu kremu. Površinu kreme prekrijte plastičnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Dok se krema hladi, pripremite kuvano tijesto. Vodu, mlijeko, maslac, prstohvat soli i šećer zagrijavajte u šerpi dok smjesa ne prokuva. Smaknite sa šporeta, dodajte i prosijano brašno i promiješajte. Vratite na umjerenu temperaturu i miješajte kako bi se brašno skuvalo, a na dnu šerpe formirao tanak sloj zapečene smjese. Kuvano tijesto smaknite sa šporeta i nakon 20 minuta hlađenja dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje.

U periodu od 20 minuta dok se tijesto hladi, pripremite pleh od rerne i obložite ga pek-papirom na kojem je potrebno iscrtati četiri kruga prečnika 12 cm. Iscrtanu stranu okrenite na dno kako grafit ne bi bio u dodiru sa tijestom. Pripremite i poslastičarsku vrećicu sa nastavkom i smjesu za tijesto prebacite u nju, te pažljivo istisnite tijesto u kružnom obliku po iscrtanom šablonu, a zatim sa unutrašnje strane kruga, uz sam krug napraviti još jedan manji i na kraju napraviti još jedan, treći krug, preko ova dva prethodna, po sredini. Tijesto je dovoljno za četiri kruga (po tri prstena). Tijesto možete ostaviti bez ikakvih dodataka, a po želji ga možete samo posuti i listićima badema, a možete i prethodno premazati umućenim žumanjkom sa malo mlijeka pa onda posuti i bademima. Tijesto pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 40 do 45 minuta.

Dok se tijesto hladi, završite kremu. U hladanu kremu dodajte maslac sobne temperature i smjesu dobro izmiksajte kako ne bi bilo grudvica, zatim dodajte i 300 g pralina paste i još jednom izmiksate. Pripremljen krem prebacite u poslastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom.

Ohlađene točkove prerežite ravnomjerno i filujte u dva sloja pripremljenim kremom, a između slojeva, po želji, možete dodati i dodatni sloj pralina paste koja vam je preostala. Poklopite drugim dijelom tijesta, pospite šećerom u prahu i Paris-Brest je gotov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije