Hrana i piće

Pasulj, najbolji čuvar zdravlja

Pasulj, najbolji čuvar zdravlja
Foto: N.N. | Pasulj, čuvar zdravlja

Svi koji imaju predispozicije za šlog treba da jedu pasulj nekoliko puta nedjeljno, jer pola šolje sadrži više od 600 miligrama kalcijuma.

U pasulju ima vitamina B, C i karotena, kao i dosta kalcijuma i gvožđa. Pasulj može biti različitih boja, ali svaki ima visoku energetsku vrijednost (100 grama ima 335 kalorija), pa organizam dugo drži sitim.

Pošto ima veliki procenat rastvorljivih vlakana smanjuje loš holesterol, bez obzira na boju zrna. Naime, da bi se pobijedio loš holesterol potrebno je dnevno unijeti šest grama rastvorljivih vlakana, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži skoro polovinu te količinu.

Kalcijum iz pasulja je blagodet za žene u menopauzi, a štiti i od raka dojke. Naučnici su utvrdili da žene iz Srednje Amerike rijetko oboljevaju od raka dojke, jer jedu velike količine pasulja. Odličan je i za trudnice pošto sadrži folnu kiselinu koja štiti bebe.

Pasulj je jedna od rijetkih namirnica koja ima više kalijuma od natrijuma, pa snižava krvni pritisak i djeluje diuretski (izbacuje višak tečnosti). Smanjuje rizik od infarkta.

Pasulj je odlična hrana za dijabetičare i one kojima prijeti dijabetes tip 2, jer sadrži veliku količinu rastvorljivih materija koje sprečavaju organizam da uzme šećer iz hrane. Oboljeli od čira u želucu treba redovno da jedu kuvani bijeli i crveni pasu, jer neutrališe želudačnu kiselinu. Sprečava i nastanak kamenaca u žuči.

Naučnici su utvrdili da oni koji redovno jedu pasulj ne dobijaju rak debelog crijeva, jer sakuplja toksine. Tamne vrste pasulja imaju više antioksidanasa. Zanimljivo je i da pasulj pomaže u odvikavanju od pušenja, tako što povećava baznost u organizmu koja utiče da nikotin duže kruži i smanjuje želju za njim. A.M.

Savjet

Da ne bi izazivao gasove i nadutosti u stomaku, pasulj treba potopiti u vodu uveče i sutradan ga kuvati. Voda se mijenja, bar tri puta, a u jelo treba dodati bijeli luk i đumbir.

Supa za dijabetičare

TRI šake dobro osušenih mahuna pasuljevine (mahune bez semenja) treba kuvati u pola litre vode dok se ne dobije krem-supa. Začiniti po želji.

Salata od bijelog pasulja

Pasulj potopiti u vodu i posle nekoliko sati promijeni voda i prokuva, procijedi i nalije nova voda pa kuva dok ne omekne. Salati se dodaje praziluk i začini po želji.

Salata od crvenog pasulja

Oko 250 grama kuvanog crvenog pasulja i 200 grama kuvanog kukuruza se pomiješaju sa isjeckanim povrćem: tri paradajza, svježa paprika. Doda se veza peršuna i crveni luk, pa začini maslinovim uljem i začinima.

Čaj za visok pritisak

Dvije male kašike usitnjenih suvih mahuna preliti sa dva decilitra hladne vode, pa zagrijevati do ključanja. Poslije pet minuta se skloni sa vatre i poklopi. Poslije pola sata se procijedi i pije tri puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije