Hrana i piće

Pet idealnih namirnica za večeru: Njih možete jesti bez griže savjesti

Pet idealnih namirnica za večeru: Njih možete jesti bez griže savjesti
Foto: Pexels/Andres Ayrton | Pet idealnih namirnica za večeru: Njih možete jesti bez griže savjesti
N.N.

Dva do tri sata pred spavanje, mnogi preporučuju da ne unosite ništa od hrane. Međutim, ukoliko ste gladni i ne želite da zaspite praznog stomaka, ove namirnice možete da konzumirate bez griže savesti.

Za večeru je najpametnije izabrati niskokaloričnu hranu i to minimum sat vremena pred spavanje, a posebno treba da date prednost i izaberete hranu koja sadrži aminokiselinu triptofan. Takve namirnice se ne "lijepe" za stomak, a mogu pomoći i da lakše zaspite. I ovde treba pripaziti na količinu koju unosimo.

1. Kefir

Ovaj proizvod sadrži kalcijum koji se bolje apsorbuje tokom večernjih sati, kao i korisne bakterije koje su dobre za varenje. Nema puno kalorija, a potrebno je da izaberete onaj koji sadrži 1-1.5% mliječne masti.

2. Ćureće meso

Još jedna dobra opcija za večeru. I ova namirnica sadrži malo kalorija i proteine koje daju osjećaj sitosti, a važni su i za dobar metabolizam. Trudite se da ne pretjerujete sa količinom i da ne unosite više od 80 grama.

3. Bademi

Ovi orašasti plodovi sadrže magnezijum koji djeluje umirujuće na nervni sistem. Ali, bademi sadrže dosta kalorija, te ni sa njima ne treba pretjerivati.

4. Jabuke

Pred spavanje su pečene jabuke bolja opcija od svježih. Niskokalorične su i daju osjećaj sitosti.

5. Trešnje

Sjajan izvor pomenutog triptofana, a pomažu i da se lakše uspavate. Međutim, ovo voće sadrži dosta šećera, te ne treba pojesti više od par plodova, pišu Novosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije