Hrana i piće

Pet navika koje ubrzavaju metabolizam

Pet navika koje ubrzavaju metabolizam
Foto: Pixabay | Pet navika koje ubrzavaju metabolizam

Na metabolizam utiču godine, pol, faktori sredine kao što su temperatura sredine u kojoj osoba živi, endokrina funkcija, fizička aktivnost, zdravstveno stanje, ali i psihička stanja, kao što je prisustvo stresa.

Ukoliko redovno vježbate i zdravo se hranite, a ne gubite težinu u ovom slučaju, ono što se dešava može biti skriveno u načinu na koji metabolizam funkcioniše.

Šta je metabolizam?

Metabolizam je proces kojim se različita hrana koju organizam konzumira razlaže na manje molekule i elemente koje organizam apsorbuje i služi njegovim različitim potrebama. Bazalni metabolizam je energija koju tijelo troši u mirovanju.

Postoji 5 navika u ishrani koje će ubrzati vaš metabolizam.

Jedite proteine u svakom obroku i užini

Konzumiranje bogatog izvora proteina uz svaki obrok i užinu može povećati broj kalorija koje sagorevate u mirovanju (sagorjevate više kalorija vareći proteine), dajući vašem metabolizmu značajan podsticaj. Jaja za doručak, jogurt za užinu, piletina popodne, malo lososa uveče, primjeri su kako da unesete proteine u svoj dan.

Ne dozvolite da prođe mnogo sati bez jela

Metabolizam mora biti budan, a ne "lenji". Da bi se to dogodilo, morate jesti svaka 3 sata. To su 3 glavna obroka i 2 užine. Na ovaj način vaše tijelo će početi da sagorjeva više kalorija.

Nemojte jesti prekasno uveče

Ako noću dobijete žudnju za hranom i želite da pojedete sve što je u frižideru, onda definitivno imate lošu naviku u ishrani. Konzumiranje hrane neposredno prije spavanja će poremetiti vaš san i izazvati probleme sa varenjem, žgaravicu, refluks itd. Idealno je da jedete najmanje dva sata prije spavanja.

Birajte začinjenu hranu

Kapsaicin je jedinjenje koje se nalazi u paprici i odgovorno je za osećaj peckanja u ustima koji možete osetiti nakon konzumiranja začinjene hrane. Uključite čili papričice u svoja jela ili dodajte ljuti sos u omiljena jela da biste ubrzali metabolizam.

Smanjite unos alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može uticati na kvalitet sna, što može narušiti metabolizam. Takođe povećava vjerovatnoću dehidracije i utiče na funkcionisanje ključnih organa, kao što je jetra. Rijetko pijte alkohol i izbjegavajte pića koja sadrže dodatni šećer. Ženama je najbolje da ne piju više od jednog pića dnevno, a muškarcima dva, prenosi Magazin Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije