Hrana i piće

Plod jeseni: Mušmule, zaboravljeno zdravo voće

Plod jeseni: Mušmule, zaboravljeno zdravo voće
Foto: azerbaijan_stockers/Freepik | Plod jeseni: Mušmule, zaboravljeno zdravo voće
N.N.

Mušmule, voće interesantnog naziva, potiču iz jugozapadne Azije, odakle su prenesene u Evropu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo su se proširile po cijelom Starom kontinentu.

Zdravo voće koristili su pripadnici brojnih civilizacija zbog njegove ljekovitosti, sve do posljednjih stotinu godina. Tada su, uvođenjem novih sorti voća, povrća i začina mušmule postale nepravedno zapostavljene. Ali, izgleda da se ta situacija mijenja - mušmule se zasluženo vraćaju u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.

Ono što je posebno zanimljivo kod mušmula je to što su spremne za jelo tek kada počnu malo da trule, za razliku od drugog voća. Meso mušmula je slatko i jestivo tek kada postane kašasto i braon boje - sočno je, meko i kremasto.

Kada nisu dovoljno zrele, meso mušmula je zelene ili sivkaste boje. Ako se uberu prerano, potrebno je pustiti ih neko vrijeme da sazriju do kraja.

Najbolje vrijeme za branje mušmula je jesen, kada lišće počne da opada ili čak kada padnu prvi mrazevi. Mogu da ostanu na drvetu dok ne sazriju, ali ako su prerano ubrane, mogu se staviti na gomilu i zamotati u novine ili slamu kako bi brže sazrele. Kako bi duže trajale, potrebno je ih čuvati u frižideru.

Upotreba mušmula

Mušmule su izuzetno zdrave. Sadrže veliku količinu minerala kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor, vlakana i vitamina B kompleksa. Od davnina cijenjene su kao prirodna pomoć za jačanje organa za varenje, protiv dijareje, poboljšanje vida, čišćenje jetre i bubrega. Kasnije su otkrivene i druge prednosti ove voćke - plod mušmule pomaže kod želučanih tegoba, anemije i vrtoglavice, te štiti od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Mušmule su korisne i za popravljenje krvne slike, smanjuju holesterol, a s obzirom na veliku količinu antioksidansa koje sadrže, jačaju imunitet i usporavaju starenje.

Idealna su dijetalna namirnica - u 100 grama imaju samo 30 kalorija. Nutricionisti smatraju da su mušmule najkorisnije kada se konzumiraju svježe, ali se od ove sočne voćke mogu napraviti razne poslastice, kao što su marmelada, liker, rakija... Zanimljivi ukus mušmula odlično se slaže sa cimetom, karanfilićem, limunom, suvim grožđem, maslacem, slatkom pavlakom i vinom, a poznati kuvari koriste je za veliki broj kulinarskih specijaliteta.

 

Prednosti konzumacije

* poboljšava vid

* snižava holesterol

* pomaže kod upale krajnika i disajnih puteva

* uklanja želučane tegobe

* otklanja nesanicu

* reguliše nizak pritisak

* poboljšava probavu

* blagotvorno djeluje na kožu i kosu

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije