Hrana i piće

Kesten budi duh jeseni i u kojem uživaju sva čula:

Kesten budi duh jeseni i u kojem uživaju sva čula:
Kesten budi duh jeseni i u kojem uživaju sva čula:

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesten, koji grije promrzle dlanove tokom tmurnih dana. Miris kestena, bilo pečenih ili kuvanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Kesten se pojavljuje i konzumira još u praistoriji na prostorima Mediterana i Azije.

U početku je uzgajan u Kini i Japanu, a potom su ga rimske legije donijele u Evropu. Poznato je da je pečeni kesten prodavan na ulicama Rima u davnom 16. vijeku, pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas.

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se razlikuju nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba, te jedini sadrži vitamin C

Plod kestena je crvenkastosmeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali od svojih rođaka se (oraha, badema i lješnika) razlikuje nižim sadržajem masti i visokim sadržajem skroba te jedini ima vitamin C. Kesten se odlikuje posebnom teksturom i slatkim, blagim ukusom.

Pitomi i divlji

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnog kestena.

S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Odabir kestena

Kod kupovine treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kad ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kad ih protresemo.

Kesten treba čuvati na hladnom do dvije sedmice, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti.

Kesten kao lijek

Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom sadržaju skroba čini ga odličnim izborom za sportiste, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu.

S obzirom na to da obiluju kalijumom, a istovremeno su siromašni natrijumom, ovi plodovi se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Takođe, prehrambena vlakna koja sadrže mogu biti od pomoći svim osobama s neredovnom stolicom.

Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s disajnim sistemom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

Priprema kestena

Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuvanom ili pečenom kestenju. Dijapazon jela s njima raznolik je i prostire se od supa, preko glavnih jela, do deserta i pečenih poslastica.

Kesten se nerijetko dodaje i salatama, te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez pure punjene smjesom od kestena. Osim uživanja uz šlag, pire od kuvanih kestenova (zbog konzistencije slične krompiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Takođe, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač.

Pečeni kestenovi se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.

Kesten kuglof

Sastojci:

  •  125 g putera
  •  150 g šećera
  •  3 jaja
  •  300 g pšeničnog brašna,
  •  50 g mljevenih badema
  •  200 ml mlijeka
  •  150 ml slatke pavlake
  •  250 g kesten pirea,
  •  1 kesica vanilinšećera
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 kašičica cimeta
  •  50 g crne čokolade

Priprema:

Izmiješati kesten pire, slatku pavlaku i mlijeko. Pjenasto umutiti puter sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje, a zatim u smjesu ručno dodavati brašno, vanilinšećer, prašak za pecivo, cimet, mljevene bademe i kesten pire sa mlijekom i pavlakom.

Dobro promiješati sastojke i razliti u kalup premazan puterom i posut prezlom ili brašnom. U kuglof dodati isjeckanu crnu čokoladu, promiješati kašikom i staviti kuglof da se peče.

Peći oko 50 minuta u rerni zagrijanoj na 180*C.

Ispečen kuglof prvo dobro ohladiti, pa tako ohlađen izvaditi iz kalupa.

Kesten kuglof dekorisati glazurom od rastopljene bijele čokolade ili ga posuti šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije