Hrana i piće

Po starom receptu pripremite kroštule, tradicionalnu hrskavu poslasticu

Po starom receptu pripremite kroštule, tradicionalnu hrskavu poslasticu
Foto: N.N. | Po starom receptu pripremite kroštule, tradicionalnu hrskavu poslasticu

Kroštule su tradicionalno slatko pecivo, a originalni recept za ovu poslasticu proširio se iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru, te Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta.

Sastojci za pripremu kroštula do danas se nisu bitnije mijenjali, ali u svakoj kuhinji dobile su svoj pečat zahvaljujući uvođenju sastojaka specifičnih za određeno podneblje - pored osnovnih sastojaka - brašna, šećera i jaja - uz dodatak aroma, domaće rakije ili soka od citrusa, moguće ih je minimalno mijenjati, ali osnovni, stari, recept uvijek je isti.

Rezultat je slatko hrskavo tijesto posuto šećerom, a tradicionalno se recept za kroštule prenosi iz generacije na generaciju, te svaka porodica ima svoju recepturu. U nastavku pronađite

Recept

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

4 jaja

250 grama šećera

50 ml ulja

prstohvat soli

malo domaće rakije

1 vanilin šećera

200 g kisele pavlake

1 prašak za pecivo

+

1 l ulja za prženje

100 g šećera

100 g šećera u prahu

 

Priprema:

Pjenasto umutite jaja, vanilin šećer i šećer. U dobijenu smjesu dodajte rakiju, ulje i kiselu pavlaku, pa sve sjedinite. Brašno, prašak za pecivo i so pomiješajte zasebno. Zatim postepeno dodajte brašno, uz stalno miješanje - ako za ovaj postupak koristite mikser, stavite nastavak za tijesto, a ako mijesite ručno, u ovoj fazi tijesto izradite kuvačom.

Kada su se svi sastojci sjedinili, a tijesto postalo ljepljivo i kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i mijesite ga dok ne postane glatko. Tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte kuhinjskom krpom. Neka odstoji jedan sat.

Nakon što je tijesto odstajalo, podijelite ga na četiri dijela. Svaki dio razvaljajte. Neka vam debljina tijesta na bude veća od jedan i po do dva milimetra (tijesto će malo narasti u prženju). Razvaljano tijesto izrežite rebrastim rezačem za tijesto na komadiće veličine 4x8 centimetara. Svaki komad potom prerežite po sredini. Ostatak tijesta ponovo premijesite i razvaljajte.

Jednu stranu tijesta (lijevu) provucite ispod proreza i izvucite je (lagano povucite tijesto) - tako ćete dobiti prepoznatljivi oblik kroštula.

Oblikovane kroštule prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 15 minuta. Zatim zagrijte ulje. Neka vam bude dovoljno ulja kako bi kroštule mogle plivati. Postoje dva načina na koja ćete provjeriti je li ulje dovoljno ugrijano. Prvi je da stavite drvenu dršku, ako se oko nje ravnomjerno stvaraju manji mjehurići, tada je temperatura idealna, nakon toga je potrebno smanjiti vatru na srednje jaku. Drugi način je da provjerite s komadićem tijesta. Ako se odmah krene pržiti, ulje je ugrijano, smanjite vatru na srednje jaku.

Kroštule pržite po minut sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Dovoljno je da ih okrenete dva puta za vrijeme prženja. Ispržene kroštule prebacite na papirne ubruse kako bi se iscijedio višak masnoće. Šećer i šećer u prahu pomiješajte, pa pospite još tople kroštule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije