Hrana i piće

Portugalska gastro prevara koja je spašavala živote

Portugalska gastro prevara koja je spašavala živote
Foto: Printscreen YouTube | Portugalska gastro prevara koja je spašavala živote

Svaki pravi gurman, ako nije vegetarijanac, treba znati za ovu portugalsku deliciju Alheiru prije nego krene na put.

Alheira je vrsta kobasice toliko tipična i vezana za nacionalnu istoriju da ju je javnost 2011. godine proglasila za jedno od sedam nacionalnih gastro čuda. Osim što je ukusna, ova kobasica je i nacionalni heroj odgovoran za spašavanje života.

Riječ je o kobasici koja se pravi od raznih vrsta mesa - svinjetine, teletine, pačetine, piletine, pa čak i mesa prepelice ili zeca.

U kombinaciju još ulaze hljeb i ponekad luk (čak i sam naziv alheira potiče od riječi alho koja označava luk).

Ovu vrstu kobasice stvorili su portugalski Jevreji još u 15. vijeku.

Naime, u tom periodu započeo je hrišćanski progon Jevreja i mnoštvo njih napustili su zemlju potraživši utočište u drugim dijelovima Evrope.

Oni koji nisu pobjegli morali su smisliti način da sačuvaju živu glavu.

Predstavljali su se kao oni koji su prešli na krišćanstvo, ali njihove katoličke knjige u kućama unutar svojih korica skrivale su jevrejske spise.

U nastojanju da sačuvaju život, morali su paziti na svaki detalj. Znajući da će ih inkvizicija lako prepoznati ako ne budu vješali kobasice (jer je u judaizmu zabranjeno jesti svinjetinu), snašli su se tako što su počeli praviti kobasice od drugih vrsta mesa.

I uspjelo im je. Niko nije posumnjao u to što se sve krije iza ovog naizgled običnog prehrambenog proizvoda. A s vremenom se delicija koja je spasila hiljade života proširila po cijelom Portugalu te opstala i nakon što je inkvizicija završila.

Danas, kada u ovim kobasicama uživaju i nejevreji i, one se mogu praviti i od svinjskog mesa. Obično se pripremaju na roštilju i poslužuju se s kuvanim povrćem ili pomfritom te kuvanim jajetom.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije