Hrana i piće

Prefinjeni ukus Milkshake IPA golicaće nepca pivopija u Banjaluci

Prefinjeni ukus Milkshake IPA golicaće nepca pivopija u Banjaluci
Foto: V. TRIPIĆ | Prefinjeni ukus Milkshake IPA golicaće nepca pivopija u Banjaluci

U kotlovima "Master Craft Brewery" pivare u Banjaluci, u kojima se već četiri godine bez prestanka kuvaju uvijek inovativna i kvalitetna kraft piva, prošlog vikenda prvi put je počelo spremanje Milkshake IPA piva.

Po svemu sudeći, ovo je prvi put da jedna zanatska pivara u BiH sprema Milkshake IPA, a prema riječima Ljubomira Marića, vlasnika "Master Craft Brewery" (MCB) pivare, pivo je nastalo u saradnji ove pivnice i "The Garden Brewery" pivnice iz Zagreba.

"U kolaboraciji zajednički radimo pivo i to je najvjerovatnije prvi put da neko iz BiH radi zajedničko pivo s nekim van BiH. Milkshake IPA pivo, koje niko u BiH do sada nije radio, biće gotovo tek za oko mjesec dana", kazao je Marić.

Dodao je da će se ovo pivo prodavati kako u MCB pivari u Banjaluci, tako i u pivari "The Garden Brewery" u Zagrebu, gdje će biti predstavljeno kao zajedničko pivo.

Istakao je da su od samog uspostavljanja procesa proizvodnje kraft piva u MCB pivari, 2018. godine, veliku pomoć, u vidu odabira opreme i pokretanju receptura piva, dobili upravo od ove zagrebačke pivare.

"The Garden Brewery"

Pivara "The Garden Brewery" je u Zagrebu pokrenuta prije šest godina i već od samog početka su se pozicionirali kao neko ko ozbiljno pristupa ovom poslu, a pored stvaranja zanatskih piva, bave se i organizovanjem festivala u Tisnu, u Hrvatskoj.

Filip Krtalić, rođeni Mostarac sa adresom u Zagrebu, koji godinama radi u "The Garden Brewery" pivari, kaže da je već 2010. godine u svom stanu počeo sa kuvanjem piva.

"U Zagreb sam došao na studij na Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ali sam doma počeo kuhati piva. Iako mi kažu da sam znao oduvijek da ću kuhati pivo, sasvim slučajno sam počeo raditi u pivovari", rekao je Krtalić.

Prema njegovim riječima, zaposleni u ovoj zagrebačkoj pivari, preko zajedničkih prijatelja, upoznali su se sa Marićem te su nekoliko mjeseci bili posvećeni prvoj zanatskoj pivari u Banjaluci.

"Obučavali smo radnike, radili na recepturama, uštimavali sve, jer kod piva treba mnogo koraka uštimati, paziti na dosta sitnica, da pivo bude onako kako je idejno zamišljeno", kazao je Krtalić, dodajući da polako raste interesovanje za zanatska piva, te u Hrvatskoj sada ima oko 100 malih pivara, ali se od ukupne količine piva koja se popiju, samo oko deset odsto odnosi na kraft piva.

"Kraft kao pokret raste, ali kada se pogleda ukupni postotak, on nije veliki, ali je dovoljno da ima još puno mjesta za rast", rekao je Krtalić.

Pete Wick iz Londona, koji u pivari "The Garden Brewery" u Zagrebu već četiri godine radi kao glavni kuvar zanatskih piva, ispričao je da je u Londonu oko deset godina radio u raznim kraft pivarama.

Dodao je da je kao kuvar kraft piva prošao mnoge zemlje od rodne Engleske, preko Španije, Grenlanda, pa sve do Hrvatske, gdje i danas živi i radi.

Kako je naveo, razlika između kraft piva i fabrički pravljenog piva je velika, jer zanatska piva daju veću slobodu i kreativnost.

"Kada se piva prave fabrički, prave se milioni litara veoma brzo i tada nemate slobodu da eksperimentišete mnogo. Kada pravite manje količine piva, onda često možete unositi izmjene", rekao je Wick.

Istakao je da, kada velike kompanije koje se bave proizvodnjom piva žele da unesu promjene u okuse, moraju na to čekati duži period, dok se to u zanatskim pivima može mijenjati na dnevnoj bazi.

"U Banjaluci pravimo Milkshake IPA za koji smo dan ranije napisali recept, a gotovo pivo ćemo imati za oko tri nedjelje", kazao je Wick, koji, kako sam navodi, uživa u kreativnosti koju sa sobom nosi pravljenje zanatskih piva.

Milkshake IPA

Kako je Krtalić objasnio, Milkshake IPA je podstil IPA, a specifično je što se u pripremi ove vrste zanatskog piva koriste razne vrste hmelja, dosta dodataka zobi i pšenice, da bi se stvorilo gusto tijelo piva, koje ima pun okus.

"Koristi se mnogo vrsta hmelja koje naglašavaju taj voćni karakter, jer kada kažete milkshake, u glavi odmah imate milkshake od jagode ili nekog drugog voća. U ovom pivu se koriste i dodaci laktoze da bi se okus piva zaokružio", rekao je Krtalić.

Dodao je da su prvo Milkshake IPA pivo u pivari "The Garden Brewery" napravili 2017. godine te da je odmah ostvarilo veliku popularnost.

"Na jednom festivalu smo ga išli predstaviti i vrlo brzo je 'pukla' bačva tog piva", kazao je Krtalić.

Dodao je da su tada planirali da ovo pivo naprave kao specijal samo jednom, ali da su zbog dobrog odziva ovo pivo nastavili praviti redovno.

Sam proces nastanka piva Milkshake IPA, prema Krtalićevim riječima, predstavlja prirodan proces i ne može niti treba da se ubrza.

"To je nešto što priroda sama radi, u samom miješanom sladu su prisutni enzimi i škrob, koji su pomiješani sa vodom točno određene temperature i pH vrijednosti. Ti enzimi rastvaraju škrob na šećere, a o temperaturi ovisi koji će šećeri nastati, tako se dobija gustoća piva. Sav proces ovisi o opremi, ali oko šest sati traje kuhanje, jer toliko treba da se dese sve te kemijske reakcije", pojasnio je Krtalić.

Kraft piva su kao dobar domaći ajvar, pekmez i med

Kraft piva su kao dobar domaći ajvar, pekmez i med, jer se uvijek koriste kvalitetne sirovine, pored kojih se unose i emocije da bi zanatska piva bila što bolje spremljena, rekao je Marić.

"U pivari 'Master Craft Brewery' ne koristimo konzervanse i arome, koristimo samo prvobitne sirovine koje se od davnina koriste za pravljenje piva. To su slad, hmelj, kvasac i voda", kazao je Marić.

Istakao je da je pravljenje kraft piva gotovo pa umjetnost.

"Neki X faktor se osjeti u našoj proizvodnji, jer svaki dan smo tu, pažljivo pratimo pripremu piva i to na kraju mora da da dobar rezultat, to se vidi u krajnjem proizvodu", naveo je Marić.

Dodao je da su neke sirovine koje se koriste u pravljenju zanatskih piva izuzetno kvalitetne te samim tim i skupe.

"Mi smo mali proizvođači te, uslovno rečeno, koristimo male količine tih sirovina. Pristup tim sirovinama je zbog trenutne situacije teži te samim tim i skuplji. Sa druge strane, proizvodnja kraft piva traje mjesec dana, dok je taj proces mnogo kraći kod pravljenja drugih vrsta piva. Mi ne koristimo supstance kojim bismo potpomogli proces pravljenja piva te samim tim ga i ubrzali, jer težimo kvalitetu", pojasnio je Marić.

Naglasio je da piva iz MCB pivare izvoze u Švajcarsku te da uskoro planiraju izvoz u Srbiju.

"Od tržišta Srbije mnogo očekujemo, jer je to tržište koje nam je blisko i srodno", zaključio je Marić.

Najbolja kraft pivara u Evropskoj uniji

Nagradu za najbolju kraft pivaru u Evropskoj uniji dva puta zaredom osvojila je upravo "The Garden Brewery" pivara iz Zagreba, a kako su naveli, ono što je možda najznačajnije kod ovih nagrada je to što zanatska piva ne ocjenjuje neki stručni žiri, već upravo ljubitelji piva.

"Ova nagrada dolazi od pivskog kluba iz Engleske 'Beer52', koji ima oko 150.000 članova i funkcionira na način da onima koji su pretplaćeni svaki tjedan na kućnu adresu stigne od šest do osam kraft piva koja onda ocjenjuju", rekao je Krtalić.

Da bi postali najbolji u Evropskoj uniji, potrebno je mnogo truda i rada, a kako kaže Krtalić, pored toga, potrebno je i mnogo kreativnosti.

"Zadatak Petea je da smisli što bismo novo mogli napraviti, što bi se ljudima svidjelo, kakva sva voća možemo pomiješati. Kraft tržište je uvijek orijentirano na to da ljudi stalno žele nešto novo probati", kazao je Krtalić, koji dodaje da su do sada stvorili oko 150 različitih vrsta kraft piva.

(Promocija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije