Hrana i piće

Pripremanje hrane unaprijed štedi vrijeme i novac

Pripremanje hrane unaprijed štedi vrijeme i novac
Foto: N.N. | Pripremanje hrane unaprijed štedi vrijeme i novac

Svima nam se dogodilo da smo došli kući umorni s posla, a da prethodno nismo odmrznuli meso od kojeg ćemo napraviti ručak ili da po povratku kući nismo svratili u prodavnicu po namirnice, a izbor u frižideru nije veliki.

U tim trenucima posegnuli smo za brojem dostave brze hrane i jeli obrok koji vjerovatno nutritivno i kalorijski nije jednak onome koji bismo samo skuvali u domu.

Ali i za ovaj problem postoji rješenje - priprema hrane unaprijed.

Moderna verzija "kuhanja za dva dana" danas je jako popularna i otišla je toliko daleko da postoje profili na društvenim mrežama, blogovi i emisije posvećene upravo meal preppingu, odnosno pripremanju hrane za nekoliko dana unaprijed.

Naravno da ovaj način ima, kao i svaki drugi, pluseve i minuse. Dobra strana je definitivno ušteda vremena, ali i novca. Kuvanje za nekoliko dana unaprijed obično se odvija nedjeljom popodne, isplanirano i "na veliko". Namirnice koje sami odabirete sigurno ćete platiti manje nego nekoliko obroka naručenih dostavom, a iako ćete potošiti nekoliko sati tokom neradnog dana, smanjićete sebi obaveze tokom radne sedmice.

Baš se zato sve više ljudi okreće meal preppingu. Loše strane? Jednoličnost, osjećaj da jedete ostatke, gubitak na svježini... Ali i tome su doskočili zagovornici ove metode. Jeste li znali da postoje namirnice kojima ni priprema unaprijed neće naštetiti?

To su u prvom redu smrznuto povrće, povrće puno škroba, cjelovite žitarice i nemasni izvori proteina. Uz to, možete smrznuti i unaprijed pripremljeno voće (npr. za smoothie), a orašasti plodovi i sjemenke takođe su dobar dodatak.

Kako početi?

Za planiranje i uspješno sprovođenje spremanja obroka unaprijed trebaće vam u prvom redu posude - najpraktičnije su staklene, koje ne samo da će najbolje očuvati hranu, već su i trajne i najekološkija opcija.

Tek kad ste osigurali sva potrebna sredstva, kreće planiranje. Ako vam nedostaje inspiracije, poslužite se idejama s društvenih mreža. O meal preppingu ispisani su redovi, a inspirativne fotografije na mrežama je teško zaobići. Kupujte na veliko, kvalitetne namirnice, smrznuto povrće, a grahorice i žitarice u rinfuzi. Pratite akcije i ne kupujte unaprijed narezanu ili pakovanu hranu, po pravilu je skuplja od cjelovite.

U moru estetski oku ugodnih posudica, šarenih namirnica i filtera mnogi zaboravljaju ono najvažnije - planiranje obroka i njihova realizacija unaprijed nisu lagan posao. Baš je zato važno, ako ćete se već posvetiti ovom načinu pripreme hrane, da dobro istražite njegove prednosti i mane, isprobate, pa ako ide - ide.

Ukoliko tokom pripreme poželite isplanirati kompletan meni za sve ukućane, uključujući doručak, ručak, večeru i užine, lako ćete se pogubiti, a cijeli jedan dan provešćete u kunjihi - savjet je da krenete prvo s jednim obrokom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije