Hrana i piće

Pripremite banana hljeb, mirisnu i ukusnu poslasticu

Pripremite banana hljeb, mirisnu i ukusnu poslasticu
Foto: N.N. | Pripremite banana hljeb, mirisnu i ukusnu poslasticu

Banana bread, odnosno banana hljeb, već je dugi niz godina na popisu najpopularnijih poslastica u svijetu - oduševljava jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim ukusom.

Savršen je izbor za doručak, užinu ili desert, a često se tokom pripreme u smjesu za hljeb ubacuju orašasti plodovi, razno voće (maline, borovnice, ribana jabuka), čokolada…

Banana hljeb postao je popularan tridesetih godina te jedna teorija tvrdi da je popularnost stekao zbog popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga, pak, teorija tvrdi da je postao popularan tokom Velike depresije, jer domaćice nisu htjele bacati prezrele banane, koje su same po sebi bile skupa namirnica na tržištu. U stvari, što su banane zrelije, to je ukus hljeba bolji, pa je na kraju postao vrlo ukusna kreacija.

Kako skladištiti banana hljeb?

Nakon što je  banana hljeb pečen i ohlađen, preporučuje se da ga čvrsto zamotate u prozirnu foliju, a zatim ga stavite u plastičnu posudu s čvrstim poklopcem. Ovako skladišten, banana hljeb će trajati do tri dana na sobnoj temperaturi. Takođe, možete ga čuvati zamotanog u frižideru do šest dana.

Zdravi banana hljeb

Ako se odlučite da napravite zdraviju verziju banana hljeba, savjet je da šećer zamijenite prirodnim zaslađivačima kao što su med ili javorov sirup koji sadrže određene mikronutrijente za razliku od običnog bijelog šećera. Takođe, bijelo brašno možete zamijeniti integralnim brašnom, a margarin ili maslac možete zamijeniti kokosovim uljem.

Recept

Sastojci:

250 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

pola kašičice soda bikarbone

pola kašičice soli

3 jako zrele banane

2 kašike svježeg soka od jabuke

125 g maslaca

2 veća jaja

1/2 kašičice cimeta

2 kašike meda

orasi ili lješnici po želji

Priprema:

Rernu zagrijet na 180 stepeni. Ogulite banane, stavite u činiju i zgnječite ih viljuškom, te dodajte sok od jabuke. U drugoj činiji ismiksajte omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim u njega dodajte jedno po jedno jaje. Ovoj smjesi dodajte smjesu od  banana i soka te dodajte cimet, med, a zatim umiješajte brašno (nemojte pretjerati s miješanjem). Grubo nasjeckajte orahe (ako ih želite koristiti) te ih dodajte u smjesu. Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje ili namažite maslacem, te u njega ulijte smjesu za banana hljeb. Pecite ga oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li hljeb i iznutra pečen. Ako nakon pet sekundi čačkalica koju izvadite iz hljeba bude suva, hljeb je pečen i spreman za hlađenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije